Radenci: “Odlok o preimenovanju Titove ceste je umaknjen. Ceste osamosvojitve Slovenije v Radencih ni več.”

Na včerajšnji dopisni seji so v Radencih odpravili odlok, s katerim so Titovo cesto preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. “Konec oktobra bodo o tem odločali občani,” je na Facebooku zapisal župan Občine Radenci, Roman Leljak in pripisal še, da je predsedniku ustavnega sodišča priložil dokumentarni film o morišču v Hudi jami.
“V veselje mi je, da vam lahko posredujem sklep Občinskega sveta, ki je danes, dne 30.07.2020 sprejel odločitev, da umakne Odlok o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Navedeni Sklep so v občinskem svetu podprli opozicijski svetniki in županova koalicija,” je uvodoma zapisal Leljak podpredsedniku ustavnega sodišča, prof. dr. Mateju Accettu in zapis nadaljeval, da mu je grozno, da je moral podpisati sklep “s katerim sem umaknil ime, ki je in bi moralo biti najbolj sveto v spominu vsakega državljana naše države.”

“Delamo demokratično odprto občino, ki bo nudila vsem priložnost. Graditev novih stanovanj, športni turizem, klasični turizem … Mladi v vsem tem najdejo priložnost in svojo vlogo … Tito je tisti, ki pa je streljal na ljudi, ki so hoteli iz države,” je še zapisal Leljak. Ta bo tako predlagal referendum, ker naj bi to bilo tudi finančno najbolj racionalno in pravično do občanov Radencev, da sami odločijo o usodi imenovanja ulice, ki jih deli že več mesecev.

Spomnimo: Titovo cesto v Radencih so po predlogu župana Romana Leljaka želeli preimenovati v Cesto osamosvojitve Slovenije, je na majski seji odločil občinski svet. Preimenovanju so že takrat nasprotovali številni občani, ki so tudi zbirali podpise za izvedbo referenduma. Da si nikakršnega preimenovanja ulic v Radencih ne želijo, so odločili tudi v svetu krajevne skupnosti. Titovo cesto je občinski svet kljub temu preimenoval, župan Roman Leljak pa tega več ni želel komentirati. Sledila je pritožba na Ustavno sodišče, ki je vse skupaj zavrnilo.