Pustovanja tudi letos v Lendavi, Dolini, na Hotizi in v Gornjem Lakošu

Pustno rajanje se je kot običaj preganjanja zime z maskami danes obdržalo le še kot staro izročilo, pust pa je postal priložnost za druženje in zabavo pod krinko mask. Prvo pustovanje na območju naše občine bo potekalo prihajajočo soboto, sledi pustovanje v Lendavi in na Hotizi prihajajočo nedeljo in pustovanje s Klubom študentov Lendava prihodnji vikend v Gornjem Lakošu.
Lendava

“Pustovanje je veseli dogodek v začetku leta, ki mu v Lendavi v preteklih letih nismo posvečali posebne pozornosti, lani pa se je to po dolgih letih zgodilo prvič. Tudi letos smo se na Mestni skupnosti Lendava odločili, da popestrimo pustno dogajanje v pustnem času in da s prireditvijo animiramo lokalno prebivalstvo, ter na ta način odženemo zimo in prikličemo pomlad. prireditev bo letos potekala v sodelovanju s KS Trimlini, upamo pa, da prihodnja leta z vedno več krajevnimi skpnostmi” je za naš spletni portal dejal Dušan Zver, predsednik Mestne skupnosti Lendava.

Pustovanje se bo v Lendavi torej odvijalo prihajajočo nedeljo, 23.2.2019, s pričetkom ob 13.30 uri. Letošnja novost pustovanja je humoristična igra oz. predstava, ki se bo pred mestno hišo tega dne pričela ob 13.30 uri, ko bodo prisotni odstavili aktualnega župana, ter na oblast postavili pustnega župana, ki bo Občino vodil v pustnem času. V ponudbi bodo krofi, kuhano vino, čaj, …

Program pred mestno hišo v Lendavi:

13.30 – Pred mestno hišo ˝Prevzem mestne oblasti s ključem mestne hiše˝
Sodelujejo: župan občine Lendava, občani-svetníki, Društvo godbenikov Odranci, lendavfska milicák, rabelj in pustni župan ˝Al Capun˝ s svojo tajnico

Program na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava:

14.15 – Igrica ˝Sedem palčkov in Sneguljčica˝ -Vzgojiteljice vrtca Lendava
15.00 – Tekmovalni del s pustnim rajanjem in plesom mask
15.30 – Prihod kurantov iz Markovcev
16.00 – Predaja pustne oblasti in ključa mestne hiše
16.15 – Razglasitev rezultatov
16.30 – Zaključek prireditve

Pustovanje na Hotizi

Istega dne ob 14.00 uri se bo odvijalo pustovanje tudi na Hotizi. Pustne maske se boste že tradicionalno zbrale na tamkajšnji vsem dobro poznani “Nogači.” Kot so sporočili organizatorji, Kulturno društvo Hotiza, bodo najlepše maske tudi nagrajene. 

Tradicionalno pustovanje v Dolini

Prihajajočo soboto, 22. februarja, bo v znamenju pusta tudi Dolina pri Lendavi, kot je to v navadi že več desetletij. Po tradicionalni povorki v popoldanskem času se v tamkajšnjem vaškem domu zvečer obeta že tradicionalna in hkrati najbolj znana pustna zabava v Občini Lendava. Številne pustne maske bodo tako do zgodnjih jutranjih ur rajale ob glasbi, najboljše maske pa bodo tudi letos nagrajene!

Tradicionalna povorka? Že sicer pa se pustna sobota pred večerno zabavo prične z vsakoletno pustno povorko po središču vasi in za tem s pustno veseloigro. Vsako leto ima veseloigra svojo temo.

Program:

16.00 – Pustna povorka po vasi z veseloigro (v madžarskem jeziku) in prihod kurentov
17.00 – Pustna predstava in “mini disco” za otroke v vaškem domu
20.00 – Nepozabna pustna zabava

Pustno rajanje bo zaključil Klub študentov Lendava

Pustno rajanje bo prihodnji vikend zaključil lendavski klub študentov (KŠL), ki bo pustovanje pripravil v vsem dobro znani Torcidi v Gornjem Lakošu. “KŠL za vas pripravlja najboljšo pustno zabavo v mestu,” so pri KŠL zapisali na vabilu na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook. Vse zabave željne bo zabavala priljubljena glasbena skupina Zlata žila, za ogrevanje pa bo poskrbel DJ. Maske in člani KŠL bodo imeli prost vstop, preostali boste za zabavo primorani odšteti 3 evre. Najboljše maske bodo nagrajene.