Prvič v zgodovini naše države je bila uvedena policijska ura

Večina prebivalcev naše države je prvič v svojem življenju doživela policijsko uro. Slednja je bila uvedena v sklopu dodatnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Policisti so to seveda preverjali s prisotnostjo na terenu, a patrulje niso bile okrepljene. Prve dni bodo sicer policisti kršitelje opozarjali, za tem pa bodo sledile tudi kazni. Višina kazni se giblje med 400 in 4.000 evrov.
Začasna prepoved gibanja med deveto uro zvečer in šesto uro zjutraj ne velja za prihod na delo in odhod z dela, v nujnih primerih in odpravljanju nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje. Epidemiološka situacija v državi je iz dneva v dan slabša. Slovenija spada med države, kjer so v zadnjih 14 dneh potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom na število prebivalcev, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Situacija je trenutno slabša le v štirih državah, v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem in Češkem.

Policijska ura ne velja za tiste, ki že pred šesto uro gredo na delo in ki se iz dela vračajo ali gredo na delo po 21.00 uri. Slednja prav tako ne velja za odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje ter dostop in nudenje storitev za nujne primere. Policijska ura sicer ne velja samo za rdeče regije, temveč za celotno državo. Med tem pa je zbiranje oseb iz 10 znižano na 6. Lahko je zbranih tudi več kot 6 oseb, a le, če so ljudje iz istega gospodinjstva. Zbiranje do šest ljudi iz različnih gospodinjstev je dovoljeno le, če je mogoče zagotoviti minimalno varnostno razdaljo, seveda v skladu s sprejetimi navodili oziroma priporočili NIJZ. Začasno so prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi.

“Še nikoli ni bilo tako hudo. Če smo še nedavno opazovali Italijo, kako so jim hitro rasle številke in znašale 70 okuženih na 100.000 prebivalcev, je ta številka na včerajšnji dan kar dvakrat višja, 141 okuženih,” je izjemno hitro širjenje virusa pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je na dopisni seji sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ter Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti

– Odlok določa, da športno gibalna dejavnost in proces športne vadbe nista dovoljena. Ne glede na to, pa je proces športne vadbe dovoljen športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

– Prav tako je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ 6 udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

– V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju, v individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena.

– Spremenjen Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev določa, da je poleg diskotek in nočnih klubov ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, ob upoštevanju omejitve 1 oseba na 20 m2.

– Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih v rdečih regijah je prepovedano. Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar le za mizami (sedeča postrežba) ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 m, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih in to ne glede na status regije.
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2. Po danes sprejetem odloku to velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

– Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 osebe na 20 m2