Prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila tudi v Pomurju

V septembru so na Infekcijskem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota dokazali prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila v Pomurju. Panika ni potrebna! Preplah ni potreben, saj večina ljudi, ki jih piči okužen komar, ne zboli.
V Sloveniji sta do zdaj potrjena vsaj dva primera okužbe z virusom Zahodnega Nila (WNV) in enega od teh bolnikov so septembra zdravili na infekcijskem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota. Gre za dokazano prvi primer okužbe v Pomurju. Zbolel je 61-letni bolnik, ki se je najverjetneje okužil v pomurski regiji in ni imel znanih pridruženih bolezni.

Bolezen je potekala v težki obliki z znaki prizadetosti osrednjega živčevja (akutni meningoencefalitis). V izboljšanem stanju je bil odpuščen v domačo oskrbo, je pojasnil predstojnik Infekcijskega oddelka Emil Pal. Predstojnik infekcijskega oddelka mag. Emil Pal je še povedal, da so zaradi večjega števila okuženih predvsem na bližnjem, severozahodnem delu Hrvaške, pri obravnavi bolniku pomislili tudi na možnost okužbe z virusom Zahodnega Nila in zato ob vnetju možganov, ki ga lahko povzroči več  povzročiteljev, razširili nabor preiskav ter tako že med samim zdravljenjem potrdili diagnozo.

“Samo približno petina okuženih zboli z vročinsko boleznijo, podobno gripi, ki izzveni brez posledic. Prizadetost osrednjega živčnega sistema, ki se odrazi kot meningoencefalitis , torej vnetje možganskih ovojnic in možganovine,  ima manj kot en odstotek okuženih. Večina bolnikov s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema je starejših od 65 let in kronično bolnih,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Cepiva, ki bi preprečilo okužbo z virusom WNV ni, prav tako ni zdravila,  vendar pa je kljub prvemu potrjenemu primeru okužbe v Pomurju preplah nepotreben, je povedal mag. Emil Pal, predstojnik infekcijskega oddelka murskosoboške bolnišnice. Najbolj učinkovit ukrep za zmanjšanje tveganja okužbe je preprečevanje pikov komarjev, ukrepi pa so običajni, nošenje svetlih oblačil, ki naj pokrivajo čim več telesa, manjše gibanje na prostem na območju in v času, ko je aktivnost komarjev največja, torej popoldne in zvečer, uporaba repelentov in preprečevanje komarjem, da bi vstopili v notranjost prostorov.

Blage oblike bolezni ne potrebujejo zdravljena in same izzvenijo, hude oblike pa zahtevajo zdravljenje v bolnišnici. Učinkovitih protivirusnih zdravil ni, zdravljenje pa je simptomatsko, torej z dajanjem zdravil, ki lajšajo simptome bolezni in ki podprejo obolele organske sisteme.