Prvi na območju Občine Lendava: V Čentibi optično omrežje RUNE

RUNE je prvi projekt v Evropi, ki ga financira CEBF (Connecting Europe Broadband Fund) za reševanje pomanjkanja širokopasovne infrastrukture na podeželju z uporabo zasebnih naložbenih instrumentov, brez javnih nepovratnih virov. Prav v sklopu projekta RUNE pa se tudi v Čentibi gradi takšno optično omrežje, ki zagotavljanja optično infrastrukturo na podeželskih območjih Slovenije in ni pod okriljem nobenega telekomunikacijskega operaterja, kot je to običajno.
Omrežje, postavljeno v okviru projekta RUNE (Rural Network Project) bo omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Končni uporabniki pa bodo imeli možnost proste izbire ponudnika storitev, ki bo glede na ceno in kakovost storitev zanje najugodnejši. To v praksi torej pomeni, da infrastruktura ni vezana na določenega ponudnika telekomunikacijskih storitev, temveč lahko praktično vsak ponudnik storitev (ali naenkrat več ponudnikov storitev) zakupi vod in “po mili volji” priklaplja nove naročnike. Uporabnik sicer plača manjšo vsoto izgradnje priključka ter se sam odloči za ponudnika storitev.

Projekt RUNE je sicer lanski zmagovalec Evropskih nagrad za širokopasovne storitve (European Broadband Awards). Gre za letni dogodek na katerem Evropska komisija prepozna in nagradni izjemne projekte širokopasovne infrastruktur v Evropi. Skozi te nagrade poudari uspešno vzpostavitev širokopasovne infrastrukture. Z izgradnjo omrežja na območjih, ki trenutno niso pokrita z optično infrastrukturo, bo projekt RuNe pomagal enotam lokalne samouprave pri doseganju ciljev digitalne agende za Evropo 2020 tako, da bo zagotavljal povezovanje v novo dostopovno optično omrežje.

Omrežje RUNE v Čentibi po zadnjih podatkih še ne bo tako hitro operativno, saj na njihovi spletni strani podatka o operativnosti omrežja ni moč zaslediti.