Prva zelena luč za prost 2. januar

Kolegij predsednika Državnega zbora (DZ) se je odločil za skrajšano obravnavo spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto znova postal dela prost dan. Pod zakonski predlog so se podpisali poslanci SMC, DZ pa ga bo predvidoma obravnaval na decembrski redni seji, ki se bo začela v ponedeljek.

Poleg SMC so za skrajšano obravnavo spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih glasovale še DeSUS, SD in ZL, proti pa je bila NSi. Pričakovati je, da bodo poslanci SMC vložili pobudo za širitev dnevnega reda decembrske seje DZ s tem zakonskim predlogom in zanjo tudi dobili zadostno podporo.

Poslanci SMC so sicer spomladi leta 2015 bili proti takšnemu predlogu. Takrat ga je predlagala Združena levica (ZL), slednja pa bo predlog podprla. SMC med drugim navaja, da si dela prost 2. januar sedaj lahko privoščimo, saj da je država v boljši finančni kondiciji, s tem pa se posledično “lahko prične postopno sproščanje številnih varčevalnih ukrepov, vključno z vrnitvijo 2. januarja na seznam dela prostih dni.”

Miro Cerar je seveda zakonski predlog podprl, prav nasprotno, na neodobravanje pa je predlog naletel med podjetniki. V Gospodarski zbornici Slovenije pravijo, da je predlog nestrokoven, a kljub temu vse kaže, da bo 2. januar, kot dela prost dan, potrjen.