Proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri s spletno peticijo in skupino Kontrabant

Reka Mura je še zadnja slovenska velika nižinska reka, ki ni pregrajena s hidroenergetskimi jezovi. Da na reki Muri ne bi zrasle hidroelektrarne se že več let borijo aktivisti in druge organizacije, ki so tokrat na spletu objavili peticijo.

“Mura je v Sloveniji razglašena za območje Natura 2000 in je tudi osrednji del načrtovanega čezmejnega Biosfernega območja Mura–Drava–Donava, ki se razteza čez pet držav. Z izgradnjo HE Hrastje – Mota bi nepovratno in trajno uničili edinstven rečni ekosistem, to pa ni skladno z evropsko naravovarstveno in vodno zakonodajo. Še več, načrtovana HE bi pomenila šele začetek. Načrtujejo še sedem dodatnih HE, z zgraditvijo katerih bi uničili celoten slovenski del Mure, ki za zdaj še prosto teče, in ga za vedno spremenili v verigo akumulacij brez življenja,” so prepričani aktivisti.

“Vlada Republike Slovenije naj ustavi postopke za umestitev HE Hrastje-Mota in tudi drugih predvidenih hidroelektrarn na reki Muri, ter naj razglasi slovenski del reke Mure za izključitveno območje (»no-go« area), kjer ne bi bilo več možno graditi hidroenergetskih jezov,” so zapisali v obrazložitvi na spletni peticiji.

Zgrajene hidroelektrarne, ki so v načrtovanju, bi si na slovenski strani sledile v naslednjem vrstnem redu: V Sladkem vrhu, Cmurku, Konjišču, Apačah, Gornji Radgoni, Radencih, Hrastje-Moti in v Veržeju. Slovenska energetska družba Dravske elektrarne (DEM) načrtuje spremembo reke Mure torej v verigo osmih hidroelektrarn, predvidena vrednost naložbe je 800 milijonov evrov. Prvih šest pregrad je načrtovanih ob avstrijsko-slovenski meji med Špiljem (Spielfeldom) in Radenci ter dodatni dve na območju Slovenije med Radenci in hrvaško mejo. Že v letu 2005 je slovenska vlada podelila DEM koncesijo za gradnjo načrtovanih osmih hidroelektrarn.

Organizatorji kampanje Rešimo Muro želijo s peticijo, ki jo lahko podpišete tudi na spletni strani pravapeticija, pozvati Vlado Republike Slovenije k ustavitvi postopkov za umestitev hidroelektrarn. To nedeljo, 30. aprila, bo ob 15. uri na Otoku ljubezni potekal tudi družabni dogodek, na katerem bodo organizatorji predstavili aktivnosti s katerimi želijo obvarovati reko Muro pred tovrstnimi posegi. Za popestritev bo poskrbela skupina Kontrabant.