FOTO: Prostovoljno gasilsko društvo Črenšovci z novimi pridobitvami

V PGD Črenšovci, ki sodi med najbolj dejavna v pomurski regiji, so se v minulih vročih poletnih dneh veselili novih zmag. Tokrat so gasilke in gasilci, ki bodo čez štiri leta obeležili 100-letnico obstoja in uspešnega delovanja, medse povabili krajane in goste, ki so jim pomagali priti do novih pridobitev.
V PGD Črenšovci, ki sodi med najbolj dejavna v pomurski regiji, se po številnih akcijah v domači občini in drugje po Pomurju oz. Sloveniji, v teh vročih poletnih dneh veselijo novih zmag. Tokrat so gasilke in gasilci, ki bodo čez štiri leta obeležili 100. obletnico obstoja in uspešnega delovanja, medse povabili krajane in goste, ki so jim pomagali priti do novih pridobitev. Tako se je ob gasilsko-vaškem domu v Črenšovcih in na novo zgrajenem parkirišču, zbralo veliko gasilcev, krajanov in gostov, ki so se še enkrat prepričali, da PGD Črenšovci dela zelo dobro in predvsem “Sebi v ponos, bližnjemu v pomoč.” Zraven so med drugimi bili: Vera Markoja, županjo občine Črenšovci, Jožef Horvat, poslanec DZ RS, svetniki in svetnici občine Črenšovci, Martin Smodiš, vodja izpostave za zaščito in reševanje Murska Sobota, Ernest Pleh, poveljnik Rodovskega bataljona 72. Brigade in vojašnice Murska Sobota, Matej Dervarič, predsednik GZ Črenšovci, Miroslav Vuk, poveljnik GZ Črenšovci, Damjan Hozjan, predsednik KTD Črenšovci, duhovnika Zoran Car in Vito Muhič, predstavniki vseh PGD v občini Črenšovci, ter PGD Odranci, sponzorji. Donatorji in drugi.

Prisotni so si lahko ogledali vozni parka PGD Črenšovci, opremo, orodje in sploh gasilsko-vaški dom, ker so si nabavili novo avtomatski defibrilator, so prisotne gasilce in vaščane prikazali delo z omenjeno napravo za reševanj življenj ob zastoju srca. Možen je bil tudi servis gasilnih aparatov, v ospredju pa je bili druženje gasilcev, vaščanov in ostalih gostov. Posebnost tokratnega dogajanja je bil uradni prevzem z blagoslovitvijo novo pridobljene opreme v operativno uporabo, podelitev dveh medalj PGD Črenšovci za izkazan pogum ob reševanju človeškega življenja, ter zahval donatorjem in drugim, ki so tako ali drugače prispevali boljšemu delovanju društva. Na dogajanju, ki ga je povezovala namestnica predsednika PGD Črenšovci, Sandra Ribarič, in kjer sta za glasbene vložke poskrbela mlada nadarjena člana družine Matajič, sta prisotne pozdravila črenšovska županja Vera Markoja in predsednik PGD Črenšovci Dušan Utroša.

“Danes je ponovno velik dan za PGD Črenšovci. Potem, ko smo lani po 95 letih obstoja dobili parkirišče in 85 novih delovnih uniform, letos uradno predajamo svojemu namenu gasilsko lopo na tem parkirišču, defibrilator in gasilsko prikolico. Ponosni smo, da nam je predvsem ob lastnih sredstvih, številnih sponzorjih in donatorjih uspelo realizirati letošnje projekte,” je uvodoma dejala namestnica predsednika Sandra Ribrarič, predsednik Utroša pa je nadaljeval: “Gasilska lopa, defibrilator in gasilska prikolica so del načrtnega dela in večletne modernizacije tehnike in infrastrukture PGD Črenšovci. Še pomembneje je, da smo v vseh teh letih predvsem vlagali v ljudi in njihovo izobraževanje ter usposabljanje… Danes, po dveh desetletjih lahko ponosno povemo, da nam je uspelo spisati Slovensko gasilsko zgodbo o uspehu. Seveda vsi ti rezultati in dejstva niso prišli sami od sebe, ampak so plod dela in ustvarjanja več generacij v društvu. Vse to pa ne bi zmogli brez vaščanov, občine Črenšovci, Evropskih sredstev, številnih donatorjev in sponzorjev. Predvsem pa ne brez gasilcev in gasilk, ki delujejo v društvu, od najmlajših do najstarejših. Na te sem najbolj ponosen.”

Predsednik PGD Dušan Utroša je dodal, da ni časa za počitek in je nanizal nove načrte. Že naslednje leto bodo, ob že pridobljenem gradbenem dovoljenju skupaj z Občino sanirali kletni prostor v skupnem domu, dogradili gasilski dom za potrebe operative in kupili brezpilotno letalo oziroma dron za pomoč gasilcem na intervencijah. “Da, gasilstvo je pač način življenja, prostovoljen je le naš vstop, vse ostalo pa delo in odrekanje,” je dodal Utroša, ki je skupaj z županjo in poveljnikom PGD Črenšovci, Janezom Zadravcem, simbolično prerezal trak ob uradnem prevzemu gasilske lope, gasilske prikolice in defibrilatorja. Vse omenjeno sta blagoslovila duhovnika, Zoran Car, župnik Črenšovcev in Vito Muhič, vojaški vikar. Posebnost dogodka je bila podelitev dveh bronastih medalj PGD Črenšovci, in sicer mladima članoma PGD Črenšovci, Aleksu Šerneku in Lidiji Horvat, ki sta maja letos pomagala rešiti človeško življenje.

Visoki priznanji sta podelila predsednik in poveljnik PGD Črenšovci, Dušan Utroša in Janez Zadravec, ki sta prav tako mnogim sponzorjem in donatorjem podelila steklene plakete in medeno srce PGD Črenšovci.

Dobili so jih: KIT Žižki, Kleparstvo Danijel Raduha s.p., KGB d.o.o Kohek gradbeništvo Bakovci, Občina Črenšovci, KTD Črenšovci, Segrap Ljutomer, Podjetje Valina Ljubljana, Triglav investicije, Petrol Slovenija, Krka d.d. Novo mesto, PGD Černelavci, Betonski izdelki Mešič, Tilia print Beltinci, Nograd d.o.o., Webo Maribor, Transporti Žižek d.o.o., Elizabeta Kelenc Kolenko, Filip Robert, Gasima d.o.o., OŠ Črenšovci, Steklarstvo Vučko Žižki.

Zahvalili so tudi posameznikom, ki so jim priskočili na pomoč oziroma podpirajo gasilsko poslanstvo. V spomin so jim poklonili medeno srce PGD Črenšovci in promocijske kape PGD Črenšovci.Dobili so jih: Martin Tibaut, Gregor Vučko, Štefan Gyurica, Martin Smodiš, Ernest Pleh, Zoran Car, Vito Muhič, Karel Bedernjak, Miroslav Vuk, Matej Dervarič, Jožef Sarjaš, Andreja Sever, Alojz Horvat, Ivan Ritlop Iztok Recek, Peter Jakšič, Andrej Balažic, Damijan Vratar, družina Matajič, Lidija Markoja.