Prostovoljni gasilci iz Doline s težavami pri izvozu in garaži, ki jo nujno potrebujejo

Prostovoljno gasilsko društvo iz Doline velja za eno izmed bolj dejavnih in to kljub temu, da imajo precej težav s svojimi prostori. Največ težav jim povzroča izvoz avtocisterne, ki je parkirana v Pincah, torej v dobra dva kilometra oddaljeni vasi. V svoji garaži, ki je nelegalen objekt, imajo parkirano le moštveno vozilo, ki pa vode nima. PGD Dolina sicer bdi nad požarno varnostjo tudi v Pincah, saj tam gasilskega društva ni.
V minulih dneh sta nas najprej pred garažo v Pincah in za tem še pred matičnim gasilskim domom v središču Doline pri Lendavi pričakala predsednik PGD Dolina Damir Lučić in namestnik poveljnika Rihard Kovač. Gasilci iz Doline se s problematiko svoje avtocisterne, ki je parkirana dobra dva kilometra daleč od prostorov PGD Dolina srečujejo od leta 2010, ko so vozilo kupili od PGD Ilirska Bistrica. Vozilo so takrat kupili iz razloga, da so lahko po precej razgibanem terenu območja Doline pri Lendavi in Pinc prvi na morebitni intervenciji in da ogenj krotijo do prihoda gasilcev iz Lendave, ki so osrednja enota v občini Lendava.

A na srečo vozilo imajo, najhitrejšega izvoza na domačem terenu, ki bi načeloma moral biti hitrejši od kolegov iz Lendave, pa po navadi ne. Vsakič, ko tamkajšnji gasilci prejmejo klic na pomoč, ko življenje in premoženje ogroža rdeči petelin, mora voznik avtocisterne s svojim avtomobilom v Pince in izvoziti od tam. Še več težav je pozimi. Garaža v Pincah ogrevanja nima, kar pomeni, da je cisterna brez vode -led bi cisterno lahko povsem uničil. Tako morajo, še pred pričetkom gašenja, cisterno napolniti z vodo. S tem tečejo pomembne sekunde, ali bolje rečeno, minute. Na zadnjem požaru v domači vasi, ko je sredi septembra gorelo ostrešje stanovanjske hiše, od gasilskega doma oddaljene dobrih 100 metrov, so domači gasilci na požar z avtocisterno prišli v enakem času, kot kolegi iz Lendave. Do takrat so plameni goltali vse pred seboj.

Avtocisterna v Pincah

Od prejetja klica gasilci iz Doline izvozijo v okrog štirih minutah (od doma najprej gredo v gasilski dom, se tam preoblečejo, vžgejo moštveno vozilo in izvozijo), a moštveno vozilo je le moštveno, ki vode nima. Avtocisterna pride šele iz Pinc. Izvoz se tako do dejanskega gašenja podaljša na okrog 10 minut, pozimi na neverjetnih 15 minut. Takšne številke so v večini primerov lahko pogubne za premoženje. Tako Lučić kakor tudi Kovač sicer tožita, da v zameno za uporabo garaže v Pincah tamkajšnja krajevna skupnost velikokrat kaj pričakuje, nekaj seveda v zameno za to vrnejo (požarna straža ob vaški prireditvi), a kaj več, žal ne gre. Tako se vedno čutijo dolžne, kar je najhuje, še pove Lučić, a hkrati hvaležne krajevni skupnosti Pince. “Majhna je tudi orodjarna. Kompresor ki vzdržuje zavore zabrni tudi ponoči, bile so že pritožbe. Vrata zaklepamo s pomočjo metle. Če bi vozilo bilo doma, je to povsem drugače,” pove predsednik.

Lanskega maja so gasilci prostore gasilskega doma, natančneje garaže in orodjarne in hkrati skladišča prenavljali z lastnimi sredstvi v prostem času. Nekateri so za to koristili celo dopust. Obnovili so električno in vodovodno napeljavo, prostore so prepleskali, poskrbeli za ogrevanje, iz pipe je prvič pritekla tudi topla voda. Z zadnje strani so izolirali steno da v prostoru ne bo zamakalo ter nabavili nove garderobne omarice. Zamenjali so okna in vrata, na garaži so dvižna vrata. Vse z lastnimi sredstvi ter lastnim delom. A to ne spremeni dejstva, da je gasilski dom v Dolini pravzaprav nelegalni objekt, prizidek vaškemu domu, ki pa je v lasti cerkve. A to jih, kot pravita Lučić in Kovač ne moti tako hudo, saj sta vesela, da imajo vsaj kje biti, četudi na črno. “Tako to pač je,” se strinjata sogovornika.


Orodjarna oz. skladišče v Pincah

A Dolinčani puške v koruzo vreči ne nameravajo. Zemljišče za gasilskim domom je kot nalašč za novo garažo, lastnik pa ga je gasilcem tudi pripravljen prodati “za dobro ceno,” je dejal Lučić. Na Občino in gasilsko zvezo so že apelirali, a se je zadeva nekoliko zavlekla, na koncu, sta dejala, bodo zemljišče kupili kar sami, saj je čakanja bilo več kot dovolj. “Že leta 2016 smo gasilcem predstavili idejo, da se preselimo v prostore nekdanje šole, sedaj knjižnice in prostore Pokrajinskega arhiva Maribor. Takšno rešitev je takrat ponujala tudi Občina, a neuspešno. Gasilci bi, po besedah takratnega župana tam dobili dve garaži, nove prostore. Sprejet je bil tudi sklep na 1. zasedanju upravnega odbora tistega leta, a zgodilo se ni nič,” pove Lučić, ki nam je pokazal tudi precej natančen zapisnik iz omenjene seje.

Po telefonu smo poklicali predsednika Gasilske zveze Lendava, Srečka Prendla, ki pravi, da je s problematiko seznanjen in da so s primerom že pred časom seznanili Občino Lendava. “Na to temo smo opravili več sestankov in upamo, da bo zadeva čim prej urejena,” je dejal Prendl. Poklicali smo tudi župana Občine Lendava, Janeza Magyarja, ki nam je povedal, da je celotna zadeva glede omenjenega zemljišča že na občinskem svetu in da je prepričan, da bodo svetniki takšno pomembno odločitev sprejeli pozitivno. “Po sprejemu na občinskem svetu, bo občina pričela z vsemi potrebnimi postopki za nakup,” je še zaključil župan.


Za zapiranje vrat z zapahom potrebujejo metlo


V garažo v Dolini pride zgolj moštveno vozilo