Prostofer: Župan včeraj predal ključe občinskega vozila

PROSTOFER je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Župan Janez Magyar je včeraj za potrebe projekta predal ključe občinskega osebnega avtomobila.
Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa to pomeni dodatne stroške, kar je za številne prevelik finančni zalogaj.

Župan Janez Magyar je ključe občinskega osebnega vozila za potrebe izvajanja tega prostovoljskega projekta predal predvčerajšnjim pred občinsko stavbo na Glavni ulici 20. “Klicni center je za rezervacije na voljo vsak delavnik med 8. in 18. uro na brezplačni telefonski številki 080 10 10, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj tri dni prej,” so sporočili iz Občine Lendava. Občina Lendava je druga občina v Prekmurju in 53. v Sloveniji, ki se je priključila vseslovenskemu prostovoljnemu projekta za mobilnost starejših. Na ponedeljkovi predaji ključev je bil prisoten direktor Zavoda Zlata mreža in vodja projekta Prostofer Miha Bogataj, ki je ob tej priložnosti izvedel tudi kratko usposabljanje za prostovoljne voznike. “Župan Janez Magyar se je zahvalil vsem prostovoljcem in Društvu upokojencev Lendava, ki je ponudilo pomoč pri zagonu projekta v naši občini, in jim zaželel srečno ter varno vožnjo,” so še sporočili iz Občine Lendava.

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd. Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. K projektu je pristopila tudi Občina Lendava, saj želijo starejšim občanom ponuditi možnost brezplačnih prevozov, ko jih nujno potrebujejo.

Občina Lendava poziva vse zainteresirane voznike, ki bi želeli postati prostoferji, naj svoj namen sporočijo na Občino Lendava in sicer na e-mail marjan.drvaric@lendava.si oziroma naj pokličejo na tel. št.: (02) 5772 522, kjer bodo dobili vse potrebne informacije o projektu.

FOTO: Tomaž Galič