Prosi za “humano” sodbo, a na obravnavo ne pride

Madžar Krisztian Tököli prizna, da je storil eno najhujših tatvin v Pomurju sploh, pisal sodišču, spet pa ni prišel na predobravnavni narok. Gre za tatvino družbi za proizvodnjo vozil Kutsenits International na Lendavski ulici v Murski Soboti.
Podobno kot že dvakrat doslej, tudi tokrat sodniku soboškega okrožnega sodišča Stanislavu Jugu ni uspelo opraviti predobravnavni narok zoper, 40 –letnega Krisztiana Tökölija iz okolice rokometno znanega madžarskega mesta Veszprém. Očitajo mu namreč, da je skupaj z najmanj še dvema sodržavljanoma Petrom Farkasem in Tamasem Erdelyjem, ki sta bila pozneje prijeta in je tudi zoper njiju spisana obtožnica, storil eno največjih tatvin v Pomurju v zadnjih letih sploh, saj je škoda znašala najmanj 220.000 evrov, a ker se ne odziva vabilom murskosoboškega sodišča, sodnik Stanislav Jug ne more jasno slišati, ali bo priznal krivdo ali pa mu bodo sodili v rednem postopku. Je pa tokrat sodnik Jug prisotne seznanil, da obtoženemu sploh ni bilo vročeno vabilo za obravnavo, natančneje vabila ni sprejel. Zato pa je Tököli tokrat pisal na sodišče, zraven pisma pa je priložil tudi nekaj medicinske dokumentacije. Kot je pojasnil sodnik, obtoženi priznava vse očitke in sodišču predlaga, da mu izrečejo sankcijo brez njegove prisotnosti. S tem bi, kot pravi želel sodišču olajšati delo in zadevo čim prej zaključiti, hkrati sodišče prosi “za humano sodbo, katero bo sprejel.”

Okrožna državna tožilka Manuela Frumen se ni strinjala z izrekom kazni brez prisotnosti obtoženega, in je zatrdila, da pisno soglasje ni dovolj, ter da se obtoženi mora udeležiti predobravnavnega naroka in na tem naroku izjasniti glede krivde. Dodala je, da v kolikor se obtoženi ponovno ne bo odzval vabilu sodišča, pa bo tožilstvo predlagalo odreditev pripora za zagotovitev njegove navzočnosti. Tako sodniku ni ostalo drugo, kot da zapiše, kako bodo ponovno obvestili obtoženega o njegovi dolžnosti udeležiti se predobravnavnega naroka in ga po tem ponovno povabilo na predobravnavni narok. Zato je zadeva preložena na nedoločen čas. Že pred tem pooblaščenec oškodovanca, odvetnik Ignac Horvat ni soglašal, da bi sojenje odstopili madžarskim pravosodnim organom, ker je že vložena obtožnica zoper njegova dva sodržavljana, ki naj bi tudi kradla v Murski Soboti, je sodnik Jug, namesto odredbe in prisilni privedbi, prisluhnil višjemu državnemu tožilstvu, da bi zadevo združili odločil, da bo takoj, ko bo obtožnica zoper omenjenima Farkasem in Edelyjem pravnomočna, razpisal skupni predobravnavni narok. Kdaj bo to, še ni znano, še manj pa je znano, ali se bodo madžarski državljani odzvali povabilu slovenskega sodišča. Gotovo jim je jasno, da v tako veliki zadevi, niti v primeru priznanja krivde, ne bo pogojne kazni, ob tem bo oškodovanec zahteval ali vsaj napovedal visoko odškodnino.

Kakorkoli že, zaenkrat je tudi po zaslugi madžarskih organov pregona, ki so dobro sodelovali z našimi organi, znana in pravnomočna le obtožnica zoper Krisztiana Tökölija, ki ga po uradni dolžnosti zastopa odvetnik Zvonko Brenčič iz Murske Sobote, ki še ni komuniciral z njim. Vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti Drago Farič mu očita, da je je v zavestnem sodelovanju z drugimi osebami, v noči med 15.3. od 23.15 ure, in 16.3.2017 do 3.03 ure, vlomil v poslovne prostore družbe za proizvodnjo vozil Kutsenits International na Lendavski ulici v Murski Soboti. Najprej so vlomili v krog tovarne, nato pa še v prostore podjetja, iz katerih so ukradli različne materiale, orodje, opremo in razne dele od avtomobilov in avtobusov, last družbe Kutsenits International. Hkrati je odtujil tudi dve neregistrirani kombinirani vozili znamke VW Transporter, last podjetja Raiffeisen – Impuls Fuhrparkmanagement GmbH & Co KG. S tem sta omenjeni podjetji oškodovali za skupno 220.000 (prvo za 165.000 in drugo za 55.000) evrov. Tožilstvo Madžarom očita tudi, da so že pred v bližini kraja dogodka ukradli tudi registrske tablice z dveh avtomobilov, in sicer s parkiranega osebnega avtomobila znamke citroen Berlingo, last podjetja Služba protokola iz Ljubljane (LJ 880 – KR) in osebnega avtomobila znamke BMW 320 (MS NS 783), last Uroša Golinarja iz Dankovcev, ki sta tako tudi utrpela manjšo materialno škodo.

Seveda v celotni zadevi kaže pohvaliti dobro sodelovanje slovenskih in madžarskih varnostnih organov, saj se sprva ni vedelo niti, ali so bili na delu domači storilci ali morda iz tujine. Vsekakor pa so bili tatovi zelo drzni, saj so ukradena vozila varovana z alarmom, ta naj bi se sprožil, vendar varnostnik službe, ki varuje tovarno, ob prihodu na kraj ni našel ali opazil ničesar sumljivega. V vsakem primeru tatovi podjetje za predelavo vozil in izdelavo mestnih avtobusov Kutsenits International v Murski Soboti, gre za slovensko izpostavo avstrijske družbe Kutsenits z več kot 70-letno tradicijo, marca 2017 niso obiskali prvič …