Prometne nesreče z udeležbo peščev na območju PU Murska Sobota: Stanje se je izboljšalo

Z namenom, da bi se v jesenskem času izboljšala varnost pešcev v cestnem prometu, tudi na območju Policijske uprave Murska Sobota od 5.10. do 18.10.2019 izvajajo poostrene aktivnosti za zagotavljanje varnosti pešcev. “Pešci, poskrbite za svojo varnost in vidnost, vozniki pa pazite nanje,” sporočajo iz Policije.
“S poostrenimi nadzori ugotavljamo kršitve voznikov motornih vozil, ki ne upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce in ne upoštevajo omejitev hitrosti v naseljih in odsekih cest, kjer je večja udeležba pešcev. Prav tako ugotavljamo kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so do 7.10.2020 obravnavali 537 (625 – v letu 2019) prometnih nesreč, kar pomeni za 13,9 odstotkov manj. V teh nesrečah je bilo udeleženih 16 (20) pešcev, od katerih so bili 3 (5) hudo in 13 (14) lahko telesno poškodovani. Dne 6.10.2020 med 7. in 14. uro je bil na območju Policijske uprave Murska Sobota izveden poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov, ki ogrožajo varnost pešcev, in kršitev pešcev, ki ne upoštevajo cestno-prometnih predpisov. Skupaj je bilo ugotovljenih 12 kršitev, od tega  5 kršitev voznikov povezanih z varnostjo pešcev in 7 kršitev s strani pešcev.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč še vedno neprilagojena hitrost

“Najpogostejši vzrok prometnih nesreč na pomurskih cestah je prevelika oz. neprilagojena hitrost vozil udeleženih v prometnih nesrečah in vožnja pod vplivom alkohola. Od 7 prometnih nesreč s smrtnim izidom v letošnjem letu so bili trije povzročitelji pod vplivom alkohola. Še vedno pa se na pomurskih cestah vsaka peta prometna nesreča zgodi zaradi neprilagojene hitrosti, v vsaki šesti pa je prisoten alkohol. Policisti bomo v sklopu izvajanja ukrepov za zagotovitev večje varnosti udeležencev v cestnem prometu danes 10.10.2020 med 19. in 3. uro izvedli poostren z namenom ugotavljanja kršitev cestnoprometnih predpisov s poudarkom na vožnji s neprilagojeno hitrostjo in vožnjo pod vplivom alkohola,” so še sporočili.