Prometna nesreča z lažjo telesno poškodbo, kolesarka hudo telesno poškodovana, …

Pomurski policisti so tokrat obravnavali prometno nesrečo z lažjo telesno poškodbo, obravnavali pa so tudi prometno nesrečo med voznikom avtobusa in kolesarko. Na območju PU Murska Sobota je bilo v obdobju od leta 2015 do 2020 v prometnih nesrečah udeleženih 434 kolesarjev, pri tem so 3 umrli, 81 pa jih je bilo hudo telesno poškodovanih.
Prometna nesreča z lažjo telesno poškodbo

Včeraj, okrog 10. ure je v naselju Černelavci voznica osebnega avtomobila odvzela prednost drugi voznici osebnega avtomobila, katero je z vozilom odbilo na ulico iz smeri katere se je pripeljala voznica kombiniranega vozila. Le-ta se je izogibala trčenju in zapeljala v robnik in si poškodovala vozilo. Udeleženka prometne nesreče, voznica osebnega avtomobila je bila lažje telesno poškodovana. Povzročiteljici prometne nesreče je bil izdan plačilni nalog.

Kolesarka hudo telesno poškodovana

Danes, malo pred 7. uro je v Murski Soboti prišlo do prometne nesreče med voznikom avtobusa in kolesarko. Prometno nesrečo je povzročil voznik avtobusa, ki je na prehodu za pešce in kolesarje pred krožiščem odvzel prednost kolesarki, ki je vozila po levi kolesarski stezi ter jo pri tem zadel. Na avtobusu ni bilo potnikov. Kolesarka je bila v nesreči hudo telesno poškodovana. Po vseh zbranih obvestil bo zoper voznika avtobusa podana kazenska ovadba na pristojno tožilstvo, zoper kolesarko pa plačilni nalog zaradi vožnje po napačni strani.

Vse do konca meseca maja po vsej Sloveniji potekajo aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu. Glavni cilj akcije je zmanjšanje števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter omogočiti varno kolesarjenje.

Na območju PU Murska Sobota je bilo v obdobju od leta 2015 do 2020 v prometnih nesrečah udeleženih 434 kolesarjev, pri tem so 3 umrli, 81 pa jih je bilo hudo telesno poškodovanih. V tem obdobju je bilo skupaj v prometnih nesrečah 8.214 udeležencev, pri tem jih je 26 umrlo in bilo 287 hudo telesno poškodovanih. Tako je delež udeleženih kolesarjev 5,3 % v vseh prometnih nesrečah na območju Pomurja. Bolj zaskrbljujoč je podatke, da je delež mrtvih kolesarjev v prometnih nesrečah 11,5% od vseh mrtvih in da je delež hudo telesno poškodovanih kolesarjev 28% od vseh hudo telesno poškodovanih udeležencev v prometnih nesrečah.

V letošnjem letu je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 368 oseb od tega 21 kolesarjev od katerih je bil 1 hudo telesno poškodovan.

Kolesarji so ena izmed najbolj ogroženih in izpostavljenih skupin prometnih udeležencev. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč pa se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev. Zato bodite kolesarji v prometu vidni in previdni. Ostale udeležence pa pozivamo naj bodo pozorni na kolesarje še posebej na otroke in starejše.

Kolesarjenje je namreč zdravo, aktivno in prijetno, zato poskrbimo, da bo tudi varno.