Prometna nesreča s smrtnim izidom na pomurski avtocesti: Romuna na sodišče ni bilo, Madžar krivde ni priznal

Povzročila sta nesrečo, v kateri sta umrli dve osebi; Romuna sta umrla v trčenju madžarskega tovornjaka in litovskega avtomobila; Obema voznikoma grozi do 12 let zapora.
Minilo je že več kot tri leta in pol odkar se je na Pomurski avtocesti zgodila huda prometna nesreča v kateri sta umrli dve osebi, romunska državljana, sicer sopotnika v osebnem avtomobilu, a obtožena povzročitelja tragične nesreče, še vedno nista stopila pred roko pravice. Najprej so naši pravosodni organi želeli, da bi danes 44-letni Krisztian Pesti iz Madžarske, in 47-letni Rotislav Postolatii iz Romunije, stopila pred sodnike v svojih državah, kar so slednji po daljšem čakanju zavrnili, zato je okrožna murskosoboška sodnica Natalija Goldinskij Husar razpisala predobravnavni narok na soboškem sodišču. Udeležil se ga je le Madžar Pesti, ki ga zastopa lendavska odvetnica Irma Caszar Hrelja. Ker se mu predlog višjega državnega tožilca Draga Fariča ni dopadel, Pesti krivde ni priznal. Farič je za primer priznanja krivde predlagal zaporno kazen v trajanju dveh let in šest mesecev ter prepoved vožnje motornih vozil kategorije C in E v trajanju dveh let. Tako se bo septembra zoper njega začela glavna obravnava, na katero bodo spet vabili tudi drugega obtoženega, Romuna Rotislava Postolatiija, ki bo imel možnost priznanja krivde za milejšo sankcijo. Maksimalna kazen za povzročitev smrti iz malomarnosti sicer znaša do 12 let zapora.

Omenjena tragična prometna nesreča se je sicer zgodila v ponedeljek, 16.10.2017 okrog 4.30 ure pred cestninsko postajo Dragotinci na pomurski avtocesti, v smeri Murske Sobote. V nesreči sta umrla sopotnika v osebnem avtomobilu, preiskava pa je potrdila, da je nesrečo povzročil, takrat 41-letni voznik tovornega vozila, omenjeni Krisztian Pesti, zaradi vzvratne vožnje na avtocesti, zaradi česar je bila zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje Nevarna vožnja v cestnem prometu, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do 12 let. Kot rečeno pred sodnike okrožnega sodišča v Murski Soboti bi moral stopiti tudi, takrat 44-letni romunski državljan, v osebnem vozilu katerega sta umrla dva njegova sodržavljana in sopotnika. Zanimivo, za njegovo kaznivo dejanje je zagrožena enaka zaporna kazen. “Ker je voznik osebnega avtomobila po vsej verjetnosti vozil z neprilagojeno hitrostjo glede na vremenske razmere in vidljivost (gosta megla), tehničnih in drugih lastnostih ceste (cestninska postaja, omejitev hitrosti s prometnim znakom na 60 km/h) ter prometne razmere (prometni znak za nevarnost — prometni zastoj) bo zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje Povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, saj se bo na podlagi izvedenskega mnenja sodnega izvedenca prometne stroke ugotavljala njegova morebitna soodgovornost za nastanek in posledice prometne nesreče. Zato je bilo njegovo osebno vozilci zaseženo,” je takrat zapisala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Kot je znano, sta takrat trčili tovorno vozilo madžarskih registrskih označb in osebni avtomobil litovskih registrskih tablic, v katerem so bili trije državljani Romunije, ki so imeli tudi ukrajinske potne liste. Sopotnika v osebnem avtomobilu, stara 39 in 28 let, sta na kraju podlegla poškodbam, voznik pa je utrpel le lažje poškodbe. Kot je takrat povedal samostojni prometni inšpektor PU Murska Sobota, dr. Srečko Šteiner, so policisti z ogledom kraja prometne nesreče (zraven sta bila tudi preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti Stanislav Jug, in dežurna okrožna državna tožilka Manuela Frumen op.p.) je bilo ugotovljeno, da je 41-letni voznik tovornega vozila zgrešil stezo za plačilo cestnine in zato zapeljal vzvratno. Po avtocesti je nato pripeljal 44-letni voznik osebnega avtomobila znamke Ford Mondeo, litovskih registrskih oznak in čelno trčil v zadnji levi del tovornega vozila. Po znanih podatkih je voznik osebnega voznika vozil pijan in nepripet, čeprav sam zanika, da je sedel za volanom in krivdo menda vali na svoja pokojna sopotnika. Kot je pojasnil inšpektor Šteiner, je indikator alkohola pri vozniku izmeril 0,49 mg/I, torej več kot en promil alkohola, zato so odredili strokovni pregled. Nesreči s smrtnim izidom je sicer ob osrednji krivdi tovornjakarja, ki je vozil vzvratno, gosti megli in prekratki varnostni razdalji, botrovala tudi neprilagojena hitrost voznika osebnega avtomobila.