Prometna nesreča pred izvozom Dolga vas dobila epilog: Pogojna kazen za smrt štiriletne deklice

Ker sta se tožilstvo in obtoženi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je življenje izgubila štiriletna deklica, sporazumela o priznanju krivde, je predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin po hitrem postopku, že na predobravnalnem naroku končal postopek zoper 68-letnega madžarskega državljana Lajoša Oroszija.
Upokojeni poklicni voznik in upravljavec gradbene mehanizacije, ki prejema le okoli 300 evrov pokojnine, je priznal, da je povzročil prometno nesrečo, ki se je zgodila v petek, 1. julija 2016 na Pomurski avtocesti med Mursko Soboto in Lendavo, v bližini izvoza Dolga vas, ko je zelo hudo bila poškodovana komaj štiri leta stara Daria Elena Dobra iz Romunije. Deklico so nemudoma, s helikopterjem prepeljali na UKC Ljubljana, kjer je tri dni pozneje, v ponedeljek, 4. julija 2016 podlegla poškodbam. Obtoženi Lajos Oroszi je kljub priznanju krivde poudaril, da ni on edini krivec za nesrečo, temveč tudi dedek pokojne deklice, ki se je od zadaj zaletel v njegovo kombinirano vozilo.

“Če bi dedek pokojne gledal kje vozi bi gotovo lahko zaustavil svoje osebno vozilo in do trčenja ne bi prišlo,” se je branil Madžar, čeprav to ni spremenilo dogovorjene sankcije. Ob tem je zatrdil, da je tudi izvedenec prometne stroke potrdil, kako deklica ob trčenju ne bi umrla, če bi imela pravilen otroški sedež in v njem bila pravilno pripeta. Vse te olajšave in tudi dejstvo, da doslej ni bil kaznovan, da je dejanje priznal, da je starejši človek…, je tudi botrovalo dogovorjeni mili sankciji, ki jo je predlagala okrožna državna tožilka Janja Rogan. Zagroženo je namreč do osem let zapora, Oroszi pa je obsojen na eno leto zapora pogojno na tri leta, saj je sodnik Palatin sprejel doseženi sporazum med stranema. Ob tem je izrekel stransko sankcijo, in sicer obsojeni leto dni ne bo smel peljati vozilo za katero je potrebna “B” kategorija, a le v Sloveniji. Prav tako je sodnik uslišal prošnji zagovornika obtoženega, odvetnika Lovra Pratnikarja, in je Oroszija oprostil plačila stroškov postopka in svojega zagovornika. Ker se je Madžar odpovedal pritožbi, je sodba s tem postala pravnomočna.

Sicer pa je deklica Daria Elena Dobra, rojena 13. marca 2012, umrla zaradi nesreče, ki se je zgodila 1. julija 2016, okoli poldneva, na pomurski avtocesti med Mursko Soboto in Lendavo, pri odcepu Dolga vas. Povzročitelj je bil omenjeni madžarski državljan, ki je vozil kombinirano vozilo. Policisti so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je voznik kombiniranega vozila madžarskih registrskih številk z vozilom stal pred smerno tablo in gledal, kje mora zaviti z avtoceste. Voznik osebnega avtomobila romunskih registrskih številk pa je s sprednjim desnim delom vozila trčil v zadnji levi del kombija. Tri osebe v osebnem vozilu so bile telesno poškodovane in odpeljane v SB Murska Sobota. Ker je štiriletna udeleženka prometne nesreče bila v življenjski nevarnosti so jo s helikopterjem prepeljali na UKC Ljubljana, kjer je žal tri dni pozneje umrla. Madžarskega voznika so policisti ovadili zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom iz malomarnosti, sedaj pa je, po nekaj preložitvah, pravnomočno obsojen.

Spomnimo, po omenjenem trčenju, ko se je vnel motorni del osebnega vozila (Gasilci PIGD Nafta iz Lendave so odklopili akumulatorja, pogasili goreči del motorja in pomagali pri sanaciji kraja nesreče op.p.), je policija zaprla avtocesto v smeri Lendave, pri čemer je nastal približno sedemkilometrski zastoj. In kot so takrat poudarjali domačini, se je še enkrat potrdilo, kako je zaradi pomanjkanja odstavnega pasu na pomurski „avtocesti“ dostop do kraja nesreče otežen …

Response code is 404