Projekt Micro:bit: DOŠ Genterovci izbrana v ožji izbor 16-ih osnovnih šol iz vse Slovenije in pometla s konkurenco!

Code Week Slovenija, Center šolskih in obšolskih dejavnosti, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Microsoft Slovenija so predstavili rezultate projekta za spodbujanje sodobnih pristopov k razvoju digitalnih veščin v osnovnih šolah, poimenovan Micro:bit na šoli. V okviru projekta je 16 osnovnih šol prejelo mikrokrmilnike BBC Micro:bit, majhne računalnike, ki omogočajo brezmejne možnosti ustvarjalnega učenja in poučevanja, od razvoja robotov, programiranja zabavnih matematičnih iger do sestavljanja glasbenih inštrumentov. Najboljšo izmed nastalih rešitev so predvčerajšnjim predstavili na NT konferenci.
Predstavitvi rešitev, ki so jih s pomočjo mikrokrmilnikov izdelal učenci in njihovi učitelji, je sledila razglasitev zmagovalca – ekipa Dvojezične osnovne šole Genterovci. Šolarji so s pomočjo učitelja Igorja Časarja izdelali alarmno napravo, ki varuje osebne predmete, tako da lastnika opozori, če jih kdo premika. Zmagovalna ekipa iz Prekmurja je svoj projekt predstavila strokovni javnosti predvčerajšnjim, na letošnji NT konferenci v Portorožu.

Na podlagi izvirnosti in ustvarjalnosti, ki so jo šole pokazale v svojih prijavah, je v projektu sodelovalo 15 šolskih ekip iz 16 osnovnih šol iz vse Slovenije: OŠ Šentvid – Ljubljana, OŠ Radlje ob Dravi – Radlje ob Dravi, OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad – Gornji Grad, OŠ Ljubno ob Savinji – Ljubno ob Savinji, Dvojezična OŠ Genterovci – Genterovci, OŠ Tončke Čeč – Trbovlje, OŠ Bistrica ob Sotli – Bistrica ob Sotli, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici – Sveti Jurij ob Ščavnici, OŠ Idrija – Idrija, OŠ Jožeta Moškriča – Ljubljana, OŠ Cerklje ob Krki – Cerklje ob Krki, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica – Srednja Bistrica, OŠ Brežice – Brežice, OŠ Marije Vere – Kamnik, OŠ Stična – Ivančna Gorica in OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige – Marezige. Sodelujočim šolam so bila na voljo tudi začetna izobraževanja za delo z mikrokrmilniki oziroma mentorstva za učitelje, ki jih je koordiniral Microsoft Slovenija. Projekt se je začel novembra 2018, ko se je na razpis prijavilo 50 osnovnih šol iz vse Slovenije.

“Veseli me, da smo s projektom spodbudili še več šol, v katerih so se učenci in učitelji programirali ter ustvarjali tehnologijo v povezavi z različnimi vsebinami in šolskimi predmeti. Prav ta preplet vsebin je nujen za opolnomočenje šolarjev in izkoriščanje priložnosti informacijske družbe,” je povedala Katja K. Ošljak, ambasadorka projekta Code Week.

“90 odstotkov vseh delovnih mest v Evropski uniji bo leta 2020 zahtevalo digitalne spretnosti, hkrati pa raziskave kažejo, da 40 odstotkov Evropejcev še nima niti osnovnih tovrstnih znanj. To pomembno vpliva na njihove priložnosti v svetu, ki ga poganjajo računalniki in računalniška koda,” je povedala Marina Wolpoti, vodja za področje izobraževanja v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Albaniji pri Microsoftu. “Pri Microsoftu smo dolgoletni podpornik prizadevanj za krepitev digitalnih veščin. Med drugim smo si zadali cilj, da v dveh letih petim milijonom mladim Evropejcem zagotovimo dostop do računalniških izobraževanj in digitalnih spretnosti. Tudi zato smo z veseljem sodelovali pri projektu Micro:bit na šoli, ki je učiteljem in učencem približal svet programiranja na zabaven in ustvarjalen način.”

Kaj je BBC Micro:bit?

BBC Micro:bit so majhni računalniki, ki mladim ne glede na obstoječo raven znanja omogočajo ustvarjalno spoznavanje tehnologije in programiranja. Vsak BBC Micro:bit je opremljen s procesorjem, 25 lučkami LED, z dvema gumboma, s 25 priključnimi nožicami, tipali za svetlobo, temperaturo in premikanje, podporo za brezžično komunikacijo ter z vmesnikom USB. V učilnicah po vsem svetu se uporablja že več kot dva milijona BBC Micro:bitov. Za razvoj in podporo skrbi neprofitna organizacija Micro:bit Educational Foundation, ki so jo leta 2016 ustanovili BBC, Arm, IET in Nominet, med ustanovnimi partnerji pa so tudi Microsoft, Samsung, Lancaster University in drugi.

“V tematskem sklopu Razvoj šolstva v dobi umetne inteligence so učenci uspešno predstavili dejavnosti projekta, samo šolo in okolje, v katerem živimo. Skozi kratek kulturni program so lahko obiskovalci spoznali, kako na šoli sobivata tradicija in inovacija,” pa so sporočili iz DOŠ Genterovci.