Projekt izgradnje novih prostorov na Dvojezični srednji šoli Lendava

Včerajšnji dopoldan so na Dvojezični srednji šoli (DSŠ) Lendava predstavili projekt izgradnje novih prostorov na Dvojezični srednji šoli Lendava. Ravnateljica DSŠ Lendava, Silvija Hajdinjak Prendl je dejala, da je načrtovana vrednost investicije 449.000 evrov, v sklopu katere bodo pridobili 3 dodatne učilnice, en kabinet ter čajno kuhinjo za učitelje. Prisoten je bil tudi Dr. Mitja Slavinec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).
Trenutno na DSŠ Lendava izvajajo kar 14 izobraževalnih programov, katere obiskuje 277 dijakov. Letos so uvedli 2 nova izobraževalna programa in sicer program frizer in predšolska vzgoja, v naslednjem letu pa bodo uvedli še 3 nove programe. Se pa povečuje tudi zanimanje za deficitarne poklice. V novem šolskem letu bodo na šoli izvajali kar 17 izobraževalnih programov, število dijakov pa se bo povečalo za približno 15. Število dijakov bo tako kljub omenjeni številki še vedno nezavidljivo.

Pri strokovnih predmetih in jezikovnih predmetih imajo, kot je bilo moč slišati, vedno večje število tako imenovanih skupin, ki pa potrebujejo primerne prostore, “kar nam že letos povzroča ne malo skrbi smo se odločili za izgradnjo prizidka v katerem bodo 3 učilnice, 1 kabinet in kuhinja.” Predvidena vrednost investicije je 449.000 evrov, del investicije in sicer v rednosti 135.000 evrov bo prispeval madžarski finančni sklad Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Sredstva so na šoli pridobili preko razpisa. V veliko pomoč pri tem razpisu je šoli bila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, za preostanek vrednosti investicije pa so finančna sredstva zaprosili pri MIZŠ. Pridobili so tudi že vso potrebno dokumentacijo, katero je potrdil tudi svet zavoda in pa omenjeno ministrstvo, ki je šoli odobrilo 313.000 evrov. Gradbena dela se bodo začela že letošnje leto, opremo pa bodo nabavili v letu 2023.

Dr. Mitja Slavinec, državni sekretar MIZŠ je poudaril dobro sodelovanje s šolo in dober občutek, ko lahko izven Prekmurja narediš nekaj dobrega za Prekmurje. Ferenc Horváth, poslanec Državnega zbora RS in predsednik Sveta PMSNS je izrazil zadovoljstvo, da je bilo v tem mandatu na področju izobraževanja narejenega veliko in poudaril, da je madžarska vlada zagotovila tretjino vrednosti projekta, preostali dve tretjini pa MIZŠ.