Projekt CROSSRISK: Prva modelska hidrološka napoved za splošno javnost za reko Muro in Ledavo

Agencija Republike Slovenije za okolje je včeraj objavila prvo hidrološko napoved namenjeno splošni javnosti za reko Muro in Ledavo, v okviru projekta CROSSRISK. Projekt bo, če povzamemo vse njegove elemente, prispeval k boljšim napovedim in opozorilom o poplavah, taljenju snega, sneženju, snežni obtežitvi, potencialu za umetno zasneževanje in o nevarnosti zaradi snežnih plazov. V okviru projekta je zelo dobro pokrito tukajšnje območje reke Mure in reke Ledave.
Agencija Republike Slovenije za okolje je včeraj objavila prvo hidrološko napoved namenjeno splošni javnosti za reko Muro in Ledavo, v okviru projekta CROSSRISK. Gre za projekt, ki združuje elemente opozoril o poplavah, taljenju snega, sneženju, snežni obtežitvi, potencialu za umetno zasneževanje in o nevarnosti zaradi snežnih plazov. Kar se tiče našega območja, se projekt nanaša na hidrološke napovedi in sicer reke Mure (hidrološka postaja Petanjci ter Mursko Središće) in Ledave (hidrološka postaja Čentiba). Devet hidroloških postaj je v sosednji Avstriji. Omenjeni projekt bo seveda dobra pomoč pri morebitnih poplavnih nevarnostih v bodoče, saj je moč preverjati dejanske srednje dnevne pretoke, kar smo sicer lahko preverjali že sedaj in pa, kar je najpomembneje, to pa je tudi novost, simulirane pretoke za kar osem dni vnaprej.

Projekt je nastal v okviru čezmejne slovensko-avstrijske (SI-AT) programske regije. Za dosego tega so projektni partnerji skupaj razvili inovativne numerične modele in sisteme za monitoring. V smislu opozarjanja projekt CROSSRISK razvija enotna opozorila pred nevarnostmi, ki so posledica padavin. To poteka v sodelovanju z avstrijskimi in slovenskimi opozorilnimi službami (meteorološke in pristojne državne službe) ter partnerskimi ustanovami iz področja znanosti.

Spletna stran >>