Prodaja Term Lendava se bo, kot kaže, zapletla

Iz sosednje Madžarske se je v našo državo na takšen ali drugačen način prelilo že kar nekaj denarja. Trenutno največ prahu dviguje nakup Term Lendava, s strani madžarskega državnega sklada Comitatus, preko katerega želijo naši sosedi kupiti Terme Lendava. A to še zdaleč ne bo tako enostavno, kot je sprva kazalo …
Spomnimo: Tudi na našem spletnem portalu smo poleti poročali, da je madžarski državni sklad “Comitatus” ponudil kar devet milijonov evrov za nakup Term Lendava, v katere bi, po nakupu, moral vložiti še dobrih šest milijonov. Prezadolženi lastnik, upravni odbor holdinške družbe Sava, je seveda ponudbo sprejel.

Comitatus. Je, ali ga ni?

Madžarski neodvisni raziskovalni novinarji so pred kratkim preverili poročanje slovenskih medijev, kar se tiče madžarskega državnega sklada Comitatus. Ta, kot so ugotovili, naj sploh ne bi obstajal, so pa ugotovili še, da pod okriljem sosednje države, natančneje pod okriljem madžarskega državnega holdinga delujeta s takšnim imenom dve podjetji.

Finančni holding Sava, nekdaj izvir bogatenja na Gorenjskem, del tako imenovane gorenjske politično interesne naveze, je sicer neslavno končal v prisilni poravnavi. Dezinvestiranje holdinške družbe Sava nadzorni svet menda ni potrdil soglasno, da se s prodajo ne strinja, pa je lani omenil tudi gospodarski minister, Zdravko Počivalšek: “Prodaja ni v skladu s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma, ker gre za vprašljivo kapitalsko naložbo in ker gre za prodajo na obmejnem območju.”

Posel lahko v vodo pade zaradi sploh osnove: Koncesije za rabo termalne vode

Terme brez termalne vode? Ne bo šlo. Prav politika bo v prihodnosti tista, ki bo posel lahko preprečila. Koncesijo za izrabo termalne vode imajo namreč Terme Lendava, koncesija pa, pozor, ni avtomatično prenosljiva. Ta se bo lahko prenesla le, če bo torej novo podjetje (kupec) zanjo zaprosilo in izpolnjevalo vse pogoje. To v praksi seveda pomeni, da bo potrebno najprej poslati zahtevo Ministrstvu za okolje in dobiti novo odločbo, katero pa izda vlada. Ker te zahteve na pristojnem ministrstvu še niso prejeli, je celoten posel zaenkrat vprašljiv.

Da se prodaja zapleta najbrž kaže tudi dejstvo, da 74 zaposlenih, ki bodo premeščeni v na novo (septembra) ustanovljeno podjetje Terme Lendava d.o.o., o svoji premestitvi ne ve še prav ničesar. En izmed zaposlenih nam je pred kratkim povedal, da je za dejstvo, da se nahaja na seznamu za premestitev, izvedel šele od novinarjev. Prav tako zaposleni še nimajo novih pogodb in tudi ne vedo kdaj jih bodo prejeli in tudi če jih bodo sploh prejeli. Marsikateri od zaposlenih namreč še vedno ni povsem prepričan, ali bo prodaja Term Lendava dejansko tudi stekla.

Nadzor?

Velikokrat se seveda tudi sprašujemo, ali kdo takšne transakcije nadzoruje. Po besedah poznavalcev najbrž jih. To je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA), ki je v preteklosti že nadzorovala denimo premike ruskega denarja.