Prlekija: Neznani storilec se je z napisi “Meso je umor” in “Go vegan” spravil nad kmetijo

Predvčerajšnje jutro je Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Murska Sobota med drugim sporočil, da so ljutomerski policisti, na območju Ljutomera obravnavali poškodovanje tuje stvari. Nič nenavadnega bi lahko rekli, saj se omenjeno kaznivo dejanje dogaja pogosto, še posebej ko so na delu vandali in objestneži.
Toda v prleškem primeru temu ni bilo tako, ali pač; Šlo je namreč za poškodovanje zasebne lastnine, saj je neznani storilec popisal oglasno tablo Kmetije Vargazon na Cvenu pri Ljutomeru, kjer se med drugim ukvarjajo tudi s prašičerejo in izdelovanjem domačih mesnih izdelkov. In ker je doslej neznani storilec popisal tablo z napisom “Meso je umor” ter prečrtal ime kmetije, na asfaltu v bližini pa zapisal še “Go vegan” (postani vegan op.p.), je jasno, da je na delu bržkone bil nekdo, ki ne uživa mesa in ničesar drugega kar je povezano z živalmi.

Iz “sporočil” je torej jasno sklepati, da gre za nekoga, ki se ne strinja z dejavnostjo kmetije, ki se ukvarja z mesno pridelavo in predelavo ter kmetijskimi storitvami. Gospodar kmetije Marko Vargazon je ob tem povedal, da je po dejanju, oziroma, ko je zadevo odkril, poklical enega izmed zaščitnikov domnevnih ljubiteljev živali, ki je njim najbližji in ki se udeležuje raznih shodov za zaščito živali. “Dejal mi je, kako se mu zdijo taka ravnanja normalna, ker pač mi na kmetiji ne delamo prav, oziroma ne dela prav nihče, ki uživa meso,” je dodal Vargazon, ki sodi med najboljše pridelovalce mesnih izdelkov zlasti prleške tünke, saj nenehno prejema priznanja. Tako je Kmetija Vargazon, med drugim na minulem Mihovolem sejmu v bližnjem Veržeju, prejela priznanje za najboljšo prleško tünko z maksimalnim številom točk in že drugič v letih ocenjevanja priljubljenega mesnega izdelka dobila najvišje priznanje.

Kakorkoli že, s primerom “herojstva” s Cvena se sedaj ukvarjajo policisti. Sicer pa tudi so si tudi vegani različni. Tisti pravi sicer nasprotujejo klanju in ubijanju živali, toda tega ne skušajo vsiliti drugim, obstajajo pa tudi ekstremisti, ki so prepričani, da imajo samo oni prav in svoje prepričanje žele prenesti na vse okrog sebe. A po tistem, kar se je nedavno zgodilo v mesnici v ljubljanskem Mercator centru, ter sedanji primer iz Prlekije kažeta na to, da bodo tudi vegani morali razmisliti o svojih dejanjih.