Pripravite se, pošteno bo zapihalo!

Že včeraj popoldne je zapihal jugozahodni veter, ki se se je zvečer in v noči na današnji ponedeljek krepil. Vrhunec bo dosegel danes dopoldan in čez dan, popoldan in zvečer pa bo veter že oslabel. Za pričakovati je močne sunke.
Sunki jugozahodnika bodo v ponedeljek dopoldan in čez dan v severovzhodni Sloveniji dosegali hitrosti med 70 in 100 km/h. Veter bo najmočnejši po gričih Slovenskih Goric in Haloz. Tam lahko sunki, na izpostavljenih mestih, presežejo hitrost 100 km/h. Še močneje bo pihalo v višje ležečih predelih severne in vzhodne Slovenije ter po vrhovih Notranjske. Po vrhovih Pohorja lahko močan jugozahodnik v sunkih preseže hitrost 140 km/h.

Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji. Lokalno bodo na izpostavljenih mestih sunki dosegali hitrost med 50 in 70 km/h, v višje ležečih krajih med 70 in 90 km/h.

Predvsem v severovzhodni Sloveniji, kjer bo jugozahodnik najmočnejši, obstaja nevarnost vetroloma, ki bo lahko v nekaterih krajih tudi obsežnejši. Močan veter bo ponekod podiral drevesa, lomil veje, odkrival strehe in premetaval vse kar ni dobro pritrjeno. Možne so motnje v oskrbi z električno energijo. V času najmočnejšega vetra, jutri dopoldan in čez dan, odsvetujemo gibanje na prostem, predvsem v bližini stavb, dreves in drugih vetru izpostavljenih objektih.

Vir: Neurje.si