Priprave na 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu že potekajo

Priprave na 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu že potekajo s polno paro. V ta namen je bil v Murski Soboti ustanovljen iniciativni odbor za pripravo aktivnosti, kateremu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan.
Člani iniciativnega odbora za obeležitev 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so na minuli novinarski konferenci predstavili osnutek delovnega programa obeležitve dogodka. Predvsem si želijo, da bi bila obeležitev vseslovenskega značaja. Predseduje mu Milan Kučan, prvi slovenski predsednik, ki je poudaril, da si še posebno želijo, da bi slovenska javnost priključitev in obeleževanje priključitve razumela kot vseslovenski dogodek, ki presega lokalne okvire.

Župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je uvodoma povedal, da v sredinah, v katerih se giblje, že od leta 2015 prejema pobude, da naj se pripravi program obeležitve priključitve prekmurskih Slovencev matičnemu narodu. V pripravah in pri izvedbi bodo aktivno sodelovale prekmurske občine, Škofija Murska Sobota, Evangeličanska cerkev na Slovenskem, Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija ter druge ustanove. Ker je program še v osnutku, vabijo da se k sooblikovanju pridružijo tudi drugi.

V Beltincih maša za domovino, državna proslava bo potekala 17. avgusta 2019

Osrednji dogodek praznovanja bo državna proslava, ki bo potekala 17. avgusta 2019 z mašo za domovino v Beltincih. Predvidena sta tudi dva simpozija. Prvi simpozij naj bi bil v organizaciji SAZU, na njem naj bi vsestransko zgodovinopisno osvetlili dogodke pred 100 leti. Drugi simpozij bo  izvedla katoliška cerkev. Katoliški škof Peter Štumpf je dodal, da bodo o prelomnih dogodkih pripravili razstave po župnijah, v cerkvah pa brali o poti prekmurskih Slovencev. Številne aktivnosti bodo tudi v šolah, na znanstvenoraziskovalnem področju, v publicistiki s ponatisom nekaterih del in v okviru promocije pokrajine.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je povedal, da je Slovenska škofovska konferenca prevzela pokroviteljstvo nad njihovimi dogodki, ob tem pa dodal, da bodo o prelomnih dogodkih pripravili razstave po župnijah. Mladim pa bodo v cerkvah brali o poti prekmurskih Slovencev. Častni škof evangeličanske cerkve Geza Erniša je ob tem dodal še, da narod, ki se ne zaveda svoje zgodovine, je narod, ki nima prave prihodnosti. Dejal je, da ne moremo spremeniti kar se je zgodilo v preteklosti, lahko pa spremenimo kar je zdaj in v prihodnje.