Primer okužbe z COVID-19 na DOŠ I Lendava

Iz Dvojezične osnovne šole I Lendava so včeraj staršem sporočili, da je pri eni izmed sedmošolk bila zaznana okužba s koronavirusom. Že sicer pa v lendavski prvi devetletki upoštevajo vse ukrepe, podane s strani NIJZ, a povsem izključiti takšnih dogodkov, jasno, ni mogoče.
“Spoštovani starši! Obveščamo Vas, da imamo na šoli primer okužbe z COVID-19. Oddelek, katerega obiskuje okužena oseba, je skupaj z nekaterimi učitelji v karanteni do vključno s 23.9.2020,” so včeraj iz DOŠ I Lendava preko aplikacije eAsistent s pomočjo elektronske pošte sporočili staršem. Neuradno naj bi bila okužena ena izmed sedmošolk. Ali je morda primerov več, iz šole ne poročajo, neuradno pa naj bi zaznali le posamičen primer. Pouk bodo omenjeni učenci in delo učitelji nadaljevali preko spleta. Kljub upoštevanju varnostnih in preventivnih ukrepov, primeri okužb seveda niso izključeni.

“Pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela DOŠ I Lendava v največji možni meri upošteva priporočila NIJZ glede nošenja zaščitnih mask. Nošenje zaščitnih mask je za učence priporočljivo le v skupnih šolskih prostorih (na hodnikih, v jedilnici, sanitarijah in garderobah). Tako se šola trudi zagotoviti tako učencem kot tudi zaposlenim varno okolje,” sporočajo na spletni strani DOŠ I Lendava.

V torek je sicer bilo opravljenih 3123 testov in potrjenih 123 pozitivnih. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 61 ljudi, 11 jih potrebuje intenzivno nego. “Epidemiološko stanje v državi je skrb vzbujajoče,” je poudaril Kacin in o zadnjih primerih povedal, da sta le dve okužbi povezani s prenosom iz tujine, 48 jih je povezanih z lokalnimi viri, 20 je okužb neznanega izvora. “Takoj ko bo prišlo do širjenja po šolah, bo treba razrede, šole zapirati, kar pomeni, da je treba biti v šolah res pazljiv in upoštevati higienska navodila, ki sicer niso prijetna, a vendarle so izvedljiva in bodo naredila veliko pozitivnega, če se bodo res upoštevala,” je ob visokem prirastu potrjenih okužb povedala infektologinja Bojana Beović.