Primer Mura 05 odnesel direktorico murskosoboškega finančnega urada

Po dvajsetih letih delovanja najprej na davčnem uradu, sedaj na finančnem uradu Murska Sobota, je direktorica Vlasta Temlin zaradi primera Mura 05 zaradi katerega se je znašla v kazenskem postopku, razrešena dolžnosti.

“Od 25.11.2016 dalje Finančni urad Murska Sobota (FU MS) po pooblastilu vodi dosedanji namestnik Slavko Horvat. Vlasta Temlin je namreč vodstvo Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) seznanila, da je zoper njo vložena obtožnica s strani Okrožnega državnega tožilstva na Ptuju v zvezi z izdajo potrdila Muri 05. Zaradi navedenega je bila z namenom zaščite integritete FURS sprejeta odločitev, da Vlasta Temlin do dokončanja tega postopka ne opravlja nalog direktorja FU MS,” so sporočili iz FURSa.

Sodeč po izjavi FURSa, je torej odločitev povezana z izdajo davčnega potrdila s prestavljenim datumom nekdanjemu murskosoboškemu prvoligašu Muri 05, ki je s pomočjo tega potrdila takrat ostal v prvoligaški druščini. Izdaja potrdila je med tem že dobila epilog na sodišču v Murski Soboti. Tatjano Gyergyek, bivšo namestnico Temlinove, nekdanjega vodjo kontrolnega oddelka Avgusta Zakojča, in Štefana Koltaja, davčnega kontrolorja, je sodnica januarja letos spoznala za krive, da so bili vpleteni v izdajo lažnega dokumenta. Gyergyekova je bila obsojena na pet mesecev, Zakojč in Koltaj pa na štiri mesece pogojne kazni zapora.

Gyergyekovo in Zakojča je sicer davkarija takrat vrgla iz službe, a je prva s tožbo za vrnitev na delovno mesto uspela, drugi omenjeni pa ne.