Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice: Zmagi v Pečarovce in Bodonce, Hotižani drugi!

Minulo nedelje je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrota pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe.
Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo najbolj prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic. Sočasno je potekala tudi razstava za “Zlato kijanco,” kjer so domače gospodinje razstavile dobrote, ki predstavljajo tradicionalno domačo kulinariko. Seveda ni manjkalo niti pridelkov s kmetij in vrtov, ki so jih razstavili v okviru “Puconske tržnice,” ter medu, medenjakov, ročnih del, izdelkov domače in umetne obrti ipd. Vse skupaj je spremljal pester kulturni program.

“Dödolijada” in kulinarična razstava za “zlato kijanco” sta, kot pravi predsednica organizatorjev, Kulturno in turistično društvo Puconci, najbolj prepoznavni prireditvi, ki ju pripravljajo. Vesna Maučec: “S tem društvo pomaga ohranjati pristne, domače jedi, značilne za Prekmurje. Prireditev ponuja obiskovalcem in turistom pravo doživetje in seveda – obilo ne le kulinaričnih, tudi kulturnih užitkov.” Dodala je, da je dödöle in razstavo je ocenjevala strokovna komisija, vsi, ki so si jih privoščili pa so bili nad njimi in nad ostalo kulinariko navdušeni, tudi brez ocen komisije.

FOTO: Stanka Dessnik

Predvsem kuharice in kuharji amaterji so dödole pripravljali v kotličkih, ki jih je zagotovil organizator, na odprtem ognju, njihove jedi pa je nato ocenila strokovna komisija. Strokovna komisija v sestavi: predsednik Danilo Kozar, ter člani: Viktor Vlaj, Silva Gutman, Jolanka Gider in Janez Kuhar, je imela kar težavno delo, saj je večina ekip pripravila odlično jed, katero je množica obiskovalcev hitro pospravila. Enako so pojedli tudi več deset litrov dödol, katere so v velikem kotlu pripravili organizatorji. Dödoli so sicer pristna prekmurska jed iz kuhanega krompirja in pšenične moke z različnimi zabelami oziroma polivkami. Ponekod jih imenujejo oženjeni žganci, bela polenta ali beli krompirjevi žganci. Kot je poudarila predstavnica KTD Puconci Vesna Maučec, je osnovni namen prireditve ohranjanje pristnih domačih jedi, značilnih za območje Prekmurja. Seveda pa tudi, da se naj vsi zbrani zabavajo in počutijo domače.

Bronasto kijanco je osvojila ekipa DU Puconci, srebro prav tako Pucončanka Andreja Hari, in zlato, znova Društvo kmečkih žena Klas Bodonci. Ko gre za dödole je tretje mesto pripadlo ekipi Filovcev, drugo je bilo Turistično društvo Hotiza, zmaga pa je letos pripadla ekipi Zgrebašev iz Pečarovcev. Po uradni razglasitvi rezultatov, kjer poleg najboljših tudi ostali tekmovalci niso ostali brez priznanj in nagrad, je v popoldanskih urah sledilo še druženje ob dobri glasbi in kulinariki.

FOTO: Stanka Dessnik

FOTO: Stanka Dessnik

FOTO: Stanka Dessnik