Prihodnost, sanje in vsa vložena energija petčlanske družine, so bili v trenutku uničeni

Mlada, prijazna in nadvse pridna družinica, ki jo tvorita Matej Šadl in Sanja Kolbl ter trije njihovi malčki Ariel (8), Noah (6) in Adam (2), iz prekmurske prestolnice Murske Sobote, gotovo nikoli ne bo pozabila ponedeljek, 19. oktobra 2020. Kot da ne bi imeli dovolj težav povezanih z epidemijo, njim je ponagajal še ogenj. Popolnoma jim je uničil hišo, katero so s skupnimi močmi gradili in urejali v bližini središča mesta, na Kroški ulici, ter so se vanjo nameravali januarja 2021 tudi vseliti.
Žal so se jim na pot postavili ognjeni zublji, ki so jim ne le uničili bodočo streho nad glavo temveč, jim dobesedno spremenili njihovo življenje. Kako se bo vse skupaj odvijalo v prihodnje pa je odvisno tudi od širše družbene skupnosti in vsakega človeka dobre volje iz cele Slovenije. Brez širše pomoči se bo mlada družina s tremi otroci težko pobrala in znova zaživela kot so si načrtovali. “Sploh ne najdem besed, ko se zgodi taka tragedija. Še toliko težje je, ko se to zgodi tvojim bližnjim. Vsi cilji, vse sanje izginejo v momentu. Zato vse, ki si to lahko privoščijo, prosim za pomoč,” nam pove Sanjina sestra Laura Kolbl.

In ker je zgorela stanovanjska hiša mlade družine s tremi majhnimi otroki, ki je tako ostala brez svojega novega doma, se je takoj odzval Rdeči križ Slovenije, OZ Murska Sobota, kjer so odprli poseben račun, na katerega lahko vsi, ki bi želeli družini ob tej tragediji pomagati, nakažejo dobrodelni prispevek. Mlada družina Šadl-Kolbl je več let vso svojo energijo in denar vlagala v gradnjo hiše, ki je bila že skoraj zaključena. Otroci, ki so kljub svoji majhnosti tudi sami pomagali pri ometavanju in drugih delih, so tako težko pričakovali in se veselili, da se bodo po novem letu vselili v svoj novi dom. Sedaj so še najbolj prizadeti otroci, ki se pravzaprav niti ne zavedajo najbolje, kaj se jim je zgodilo. V gradnjo je bilo vloženega nešteto ur napornega ročnega dela, uporabljeni so bili naravni materiali (les, slama, glina), da bi bila njihova hiša čim bolj okolju in zdravju prijazna. Njihova prihodnost, sanje in vsa vložena energija so bili v tistem ponedeljkovem popoldnevu uničeni. Na srečo so vsi ostali nepoškodovani. Gasilcem je uspelo ubraniti požar do te mere, da ni ogrozil sosednjih objektov, za kar so jim zelo hvaležni. Hiše mlade družine žal niso uspeli rešiti. Hiša je večinoma zgorela, kar ni zgorelo, je žal popolnoma uničeno. Zaradi požara je uničeno tudi vso orodje za gradnjo in gradbeni material za dokončanje hiše. Sedaj je potrebno hišo še porušiti, ker je nevarna za okolico, to pa je dodaten strošek za mlado družino, ki je svojo hišo iz naravnih materialov gradila sedem let. Ob požaru je nastala velika materialna škoda, po neuradnih podatkih od 150.000 do 200.000 evrov. Le s pomočjo dobrih ljudi bo družina dobila svoj novi dom in si bo mogoče vsaj malo lahko opomogla od nesreče, ki jo je doletela. Seveda, ob sami družini zlasti Mateju, bosta spet zraven tudi Matejeva starša, pri katerih živi družina, na Krajini tik ob meji z Avstrijo, ki sta tudi doslej finančno in z delom pomagala pri gradnji pogorele hiše, ter Sanjin oče, ki tudi obvlada gradbena dela.

Žalostni so družinski člani: Matej (36), Sanja (35), Ariel (8), Noah (6) in Adam (2), a vseeno polni upanja, da se jim bo nesreča kmalu spremenila v srečo, in da bodo spet lahko zadihali s polnimi pljuči v pričakovanju vselitve v novo hišo vsaj prihodnje poletje, če že ne takoj po novem letu. “Naša prihodnost, sanje in vsa vložena energija, so bili v tistem ponedeljkovem popoldnevu uničeni. Na srečo smo vsi ostali nepoškodovani in se bomo še naprej borili,” nam pove pogumna Sanja, ki je hvaležna gasilcem. “Njihovo delo je bilo oteženo, saj zaradi obnove ulice posledično ni bilo hidrantov in vode. Se jim pa srčno zahvaljujemo, da so kljub temu uspeli premagati požar do te mere, da ni ogrozil sosednjih objektov, naše hiše žal pa niso uspeli rešiti. Hiša je večinoma zgorela, kar ni zgorelo, je popolnoma uničeno. Zaradi požara je uničeno tudi vse orodje za gradnjo in gradbeni material za dokončanje hiše. Ob požaru je nastala velika materialna škoda, zdaj je potrebno pogorišče še čim prej počistiti, ker je nevarno,” dodaja Sanja, ki je tudi sedaj v šoku in so posledice vidne, saj ne more dojeti, da se jim je to moralo zgoditi. Razložila nam je tudi, da je skorajda umrla, ko so jo kritičnega dne poklicali, da je prišlo do požara na njihovi nedokončani hiši. Ob vsem tem upa, da ji bodo, skupaj z njenim Matejem, ki je bil na kraju v času požara, in zlasti njihovim pridnim malčkom, pomagali ljudje dobre volje od blizu in daleč …

Gotovo je torej, da mlada družina iz Murske Sobote potrebuje našo pomoč, kajti v nasprotnem se bo težko vrnila na pote svoje prihodnosti, sanj in doslej vložene energije. Če pa se dobri ljudje čim prej odločijo pomagati, bodo Sanja, Matej in še posebej njuni naraščajniki, preboleli tragedijo, ki se jim je pripetila. Zato naj nas vodi misel, da največ prejmemo, ko damo, ko odpremo srce za nekoga, ki nas potrebuje. Bistveno bolje se počutimo, ko v tem divjem, neumornem tempu življenja pomoči potrebnim prižgemo iskrico upanja in veselja, ko nekomu ogrejemo srce. Kmalu, ko nas bodo obiskali trije bradati možje, najprej sv. Miklavž, nato božič, in dedek mraz, kot običajno, bomo veliko zapravljali… Letos pa, pozabimo na velika darila, pozabimo na histerično zapravljanje. Namesto tega raje delajmo dobro. Pomagajmo, ko lahko. Delimo tisto malo, kar imamo in lepšajmo življenje soljudem z drobnimi stvarmi. Nasmehi, pogledi, zahvalami in stiski rok. Pa bo ves svet lepši in svetlejši. Za vas, zate, za Sanjo, Mateja in njune tri lučke, ki si želijo le urediti človeka dostojno domovanje, ki jim ga je odtrgala katastrofalna nesreča. Vsi, ki želite in zmorete jim pomagaje, in še naprej delajte dobro. Skupaj delimo ljubezen in dobroto drug z drugim. Tako nam bo lepše. Vedno, ko bo priložnost, pa le pomagajte, kdo ve, kdaj bo spet kdo med nami potreboval pomoč ali roko opore. Tokrat pa, upajmo, da bo mlada družina s tremi majhnimi otroci že zbrala dovolj sredstev s katerimi se bo spet opomogla in zaživela lepo in spokojno življenje. Z vašo pomočjo jim bo gotovo lažje! Velja tudi za župana, nameni letos denar za družino Šadl-Kolbl (ali kakšno drugo družino), ki potrebujejo pomoč, namesto za pretirano okraševanje mestnih ulic. Prižgali boš lučke v njihovih srcih namesto na drevesih …

Pomagajmo petčlanski družini

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati družini Šadl-Kolbl iz Murske Sobote, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Šadl-Kolblove, sklicna številka 7238. Pomagate lahko tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.