Prihajajočo soboto se bo odvilo tekmovanje v kuhanju ribje čorbe

Tudi letošnje leto se bo, kot že več let zapored, na travniku pri žagi odvijalo tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, ki ga tudi letos pripravlja Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava. Lani je zmago slavila ekipa Dolinskih gasilcev. Kdo bo slavil letos?
Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava že vrsto let organizira tekmovanje v kuhanju ribje čorbe. Tradicionalna zabavno-kulinarična prireditev v okviru katere lahko obiskovalci poizkusijo tradicionalno jed Panonske nižine ali pa se preizkusijo v kuhanju te jedi, se bo letos odvila že to soboto in sicer 18. avgusta 2018. Organizatorji imajo zaenkrat prijavljenih že kar nekaj ekip.

Madžarska ribja čorba v kotličku je specialiteta Prekmurja od Pinc do Hodoša. Jed, ki jo vsaka “ta prava” madžarska hiša ponudi svojim gostom. Splošno znano je, da je ribja čorba skupni imenovalec za ribje juhe, ki se pripravljajo v kotličku na odprtem ognju iz več različnih vrst rib. Ta dan boste poleg ribje čorbe imeli priložnost poskusiti tudi druge ribje in lokalne jedi (gibanica, trdelnik – kürtöskalács), h katerim se priležejo vrhunska lendavska vina.

Poleg krapa, soma in veliko različnih drobnih rib se v litoželeznem kotličku znajde še čebula, česen in mleta rdeča paprika. Vse skupaj se kuha na odprtem ognju, da se navzame dima naravnega lesa … Vzporedno s tekmovanjem v kuhanju ribje čorbe, pa se bo na odru odvijal mednarodni folklorni festival, na katerem bo nastopilo več odličnih folklornih skupin iz Slovenije in sosednje Madžarske.

Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe se bo pričelo ob 14.00 uri, čez slabih dvajset minut sledi nastop folklorne skupine iz Transilvanije (Romunija), ki bo trajal predvidoma dobro uro, med tem, ko se bo okrog pol tretje ure popoldan pričel razvedrilni program za otroke. Preostale folklorne skupine bodo nastopile ob pol štirih popoldan, razglasitev najboljših jedi pa sledi ob 19.00 uri.

Vrnimo se v zgodovino: Tako je prireditev potekala leta 2007