Prihajajoči vikend: Nebo nam bo tudi letos pripravilo čudovito predstavo, a bodo tokrat Perzeidi nekoliko manj vidni

Ne zamudite opazovati čudovite nočne predstave, ki bo postregla z na tisoče padajočimi zvezdami. Perzeidi (v ljudskem izročilu tudi Solze svetega Lovrenca) so bogat meteorski roj, ki so ostanek kometa Swift-Tuttle. Meteorji se imenujejo Perzeidi po radiantu, ki leži v ozvezdju Perzeja. Letos jih bomo opazovali prihajajoči vikend, torej v noči med 12. in 13. avgustom, ko bodo dosegli vrhunec.
V noči na 13. avgust bomo priča enemu najlepših vesoljskih pojavov – meteorskemu dežju, ki se periodično ponavlja vsako leto v tem času. Nebo nam bo tudi letos pripravilo čudovito nočno predstavo – na tisoče padajočih zvezd. V ljudskem jeziku meteorski dež poznamo tudi kot solze svetega Lovrenca, ker se dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc. Meteorski dež bo mogoče opazovati vse tja do 23. avgusta, a najlepše bo viden prav v noči z 12. na 13. avgust.

Letos bo sicer opazovanje oteženo, saj 12. avgusta zgodaj zjutraj nastopi polna luna. Svetloba polne lune (gre za odbito sončno svetlobo) jih bo namreč zasenčila in bodo zato zvezdni utrinki manj vidni. Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti (nad 80 km) Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled. Vzrok za nastanek meteorskega roja Perzeidov, ki so na Zemlji vidni že okoli 2000 let, je komet Swift-Tuttle. Za meteorski roj Perzeidov je značilno, da so utrinki zelo svetli. Običajno zanj je 100 meteorjev na uro. Perzeidi vsebujejo meteorje, ki so se odlomili od kometa leta 1862, 1479 in 1079 – skoraj tisoč let nazaj torej.

Astronomi so izračunali, da naj bi se Komet Swift-Tuttle Zemlji zelo približal v letu 4497. Kot še kažejo izračuni, ima komet precej stabilno tirnico in v naslednjih 2000 letih za Zemljo naj ne bi predstavljal nevarnosti. Gre sicer za velik komet, njegov premer je kar 26 kilometrov. Če bi trčil v Zemljo, bi bil učinek 27-krat večji, kot je bil ob trku asterodia s premerom 10 kilometrov, ki je pred 66 milijoni let trčil v Zemljo in naj bi povzročil izumrtje množice živalskih vrst, med drugim tudi dinozavrov.

Ne pozabite tudi, da vaše oči potrebujejo vsaj 20 minut, da se navadijo na temo, šele potem boste lahko dobro videli nočno nebo.