Prihajajoča 25. dirka po Sloveniji: Predstavljamo 1. etapo s startom v Lendavi in ciljem v M. Soboti

Kolesarska dirka Po Sloveniji (Tour of Slovenia) je največji kolesarski dogodek v Sloveniji v letu 2018. Med letošnjimi gostiteljicami dirke je tudi občina Lendava, ki bo gostila sam štart dirke, in sicer 13. junija pred Gledališko in koncertno dvorano Lendava. Gre za jubilejno, 25. izvedbo kolesarske dirke, ki poteka neprekinjeno od leta 1993 (z izjemo leta 1997) in bo trajala pet dni.
Trasa prve letošnje etape dirke Po Sloveniji je večinoma ravninska, razen srednjega dela, kjer bodo kolesarji “spoznavali” Goričko. Po startu v Lendavi, trasa pelje kolesarje prvič v zgodovini dirke tudi na Madžarsko. S tem zaokrožuje dirka Po Sloveniji tudi svoja gostovanja v minulih 25 letih prav v vseh sosednjih državah. Dobrovnik, kjer je bil leta 2015 start tretje etape, bo kolesarje pozdravil v prvem delu etape, Gornja Radgona, Ljutomer in Beltinci pa bodo kolesarsko karavano videli v zadnjem delu. Ker je etapa pretežno ravninska, je pričakovan sprint glavnine na ulicah Murske Sobote. Cilj etape bo na Slovenski cesti.

Lendavski župan Balažek izrazil zadovoljstvo

“V čast in zadovoljstvo nam je, da lahko gostimo tako prestižno športno prireditev kot je kolesarska dirka Po Sloveniji. Lendava leži na stičišču štirih držav, kjer lahko na majhnem prostoru v kratkem času doživite raznolikost v polnem pomenu besede. Naše mesto z veseljem ponuja in deli z vami svojo bogato naravno in kulturno dediščino, različne jezike in navade, kulinariko, termalni turizem in zdravilišča ter vas razvaja s svojo izjemno gostoljubnostjo. Lendava postaja ena izmed vodilnih turističnih destinacij, ki svojo prihodnost vidi tudi v kulturnem in športnem turizmu. Odmevne športne prireditve so odlična priložnost, da se predstavimo v tej luči in sledimo našemu cilju.

Vsem udeležencem, organizatorjem in obiskovalcem 25. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji pa želimo veliko športnih užitkov. Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!”

Potek prve etape s startom v Lendavi

Končni cilj je Novo Mesto

Letošnja dirka Po Sloveniji – s posebnim, srebrnim leskom – bo prav zaradi tega leska potekala kar pet dni, s startom v Lendavi in tradicionalnim zaključkom v Novem mestu, kolesarska karavana pa bo obiskala tudi Mursko Soboto, Maribor, Rogaško Slatino, Slovenske Konjice, Celje, Ljubljano, Kamnik in Trebnje. Na skupno 664 kilometrov dolgo traso se lahko odpravi največ 25 ekip, skupno 175 kolesarjev. V karavani bodo tudi kolesarji, ki krojijo sam svetovni vrh, po pričakovanjih pa bodo posamezne ekipe v maju določile kdo bo dirkah v Sloveniji.

Letos so vključili še sosedo Madžarsko, preko katere dirka še ni potekala. Pet etap je praktično čisto novih, prireditev pa se bo zaključila z vožnjo na čas od Trebnjega do tradicionalnega cilja v  Novem mestu, kar pomeni borbo za skupno zmago do samega konca. Tekmovalno se bo dirka stopnjevala in sicer od prve tipično šprinterske etape do vedno težjih preizkušenj in končne borbe z uro. Takšno dirko lahko zmaga samo kompleten kolesar.