Prihaja izrazitejša ohladitev s padavinami

Včerajšnji torek smo že zakorakali v oktober in hkrati že nekoliko globlje v jesenski čas. Dnevna povprečna temperatura je bila v septembru za kar 2 do 4 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja, pred nami pa je, predvsem danes, izrazitejša ohladitev, prihajajo tudi padavine.
Danes čez dan prihaja izrazitejša ohladitev s padavinami. Zlasti četrtek in petek bosta sveža dneva, po nižinah bo čez dan ob večinoma sončnem vremenu le malo nad 15 stopinj Celzija. V petek zjutraj bo v hladnejših legah možna slana. Pred nami so temperature, ki čez dan ne bodo presegle sedemnajstih stopinj Celzija, zjutraj jih bomo po večini namerili največ devet, denimo v petek bomo zjutraj imeli le štiri stopinje Celzija. Vikend bo oblačen, a bo kljub temu na plano pokukalo nekaj sončnih žarkov. Danes bo v spodnjih plasteh ozračja sprva z jugozahodnikom dotekal še topel in vlažen zrak.

Padavinski dogodek bo kratek, a bo hkrati lahko obilen!

“Ozračje bo nestabilno, pred in ob prehodu fronte se bodo pojavljale tudi nevihte z nalivi. V kratkem času lahko pade precej dežja, zato so možne težave predvsem z meteornimi vodami. Voda lahko zastaja predvsem zaradi listja, ki lahko zamaši odtoke. Zato morda ni odveč nasvet, da na vaših dvoriščih in v okolici sproti preverite pretočnost odtočnih jaškov in kanalov. Padavinski dogodek bo časovno dokaj kratek in večinoma omejen na 12 urno obdobje,” so zapisali pri Agenciji RS za okolje. Do četrtka zjutraj bodo padavine večinoma že ponehale. Ciklon, ki se bo poglobil v sredo nad severno Italijo in Jadranom, bo prinesel tudi vetrovno vreme. Sprva bo vetrovno zlasti ob morju, kjer bo pihal zmeren jugo, proti večeru (ob prehodu hladne fronte) pa bo postopoma tudi drugje po Sloveniji zapihal okrepljen veter severnih smer. Veter bo v četrtek oslabel. V petek in soboto pa bomo pod vplivom bolj suhih severozahodnih višinskih vetrov.