Približuje se nova sezona Pomurske košarkarske lige, v kateri bodo nastopali tudi Lendavčani

Le še nekaj tednov, pa se bodo ljubitelji oranžnega usnja iz zunanjih igrišč in turnirjev ulične košarke preselili nazaj v dvorane, kar je tudi prvi znanilec nove sezone Radenska Naturelle Pomurske košarkarske lige, v kateri tudi prihajajočo sezono nastopajo Lendavčani.
V sezoni 2019/20 bo v PKL nastopalo 7 ekip, vsem lanskih ekipam (KK Sistemorg Beltinci, KD Ljutomer, KK Ljutomer, ŠD Murska Sobota, KK Lindau Lendava, ŠD Tropicano Bistrica) se bo po letu nastopanja v 2. ligi PARKL spet pridružila ekipa KD Nona Sobota. Tako bo v rednem delu 14 krogov, v vsakem krogu pa bodo odigrane 3 tekme. Prvi krog bo na sporedu že med 11. in 13. oktobrom letos, redni del pa se bo zaključil med 21. in 23. februarjem prihodnje leto. Najboljše štiri ekipe se bodo uvrstile v polfinale, ki se bo igral na dve dobljeni tekmi, slabše tri ekipe pa bodo v istih terminih igrale za razvrstitev. Na finalnem turnirju, ki bo 28.3.2020, bodo odigrane tekme za 5., 3. in 1. mesto.

Nekaj novosti

Lani so zasluženo, a vse prej kot po maslu na koncu slavili beltinski košarkarji, ki so v finalni tekmi ugnali KD Ljutomer. Všečno igro so pokazale tudi vse ostale sodelujoče ekipe. Letos so vrata do naslova prvaka znova odprta vsem. Letošnja sezona sicer prinaša nekaj novosti: “V sodelovanju z ligo PARKL pripravljamo dve novosti: prva je pokalno tekmovanje, v katerem bodo po želji lahko sodelovale ekipe iz obeh lig. Prvi del tekmovanja bo potekal 14. in 15. decembra letos v Ljutomeru. Druga novost je All-star tekma, med ekipo igralcev iz PKL in ekipo igralcev iz PARKL,” sporoča vodstvo tekmovanja v Pomurski košarkarski ligi.

Pomurska košarkarska liga je tekmovanje z bogato zgodovino

Začetek tekmovanja v Pomurski košarkarski ligi sega v leto 1976. Takrat se je v vročih poletnih mesecih košarka igrala na zunanjih igriščih. Tekmovanje PKL je trajalo dve sezoni, nato pa je prišlo do dolgega premora, ki je trajal 10 let, nato pa se je leta 1987 ponovno aktivirala, vendar na žalost ponovno le za eno sezono.
Z osamosvojitvijo Slovenije pa je organizacija PKL postala boljša in tako se je rodila PKL kot jo poznamo še danes. Liga ni bila več poletna, ampak se je prestavila na hladnejše mesece, kar je privedlo tudi do tega, da so vsa moštva imela na razpolago svoje telovadnice, v katerih so se odvijale tekme.

PKL je ob 50. letnici pomurske košarke v almanahu predstavil tudi dolgoletni športni novinar Feri Maučec. V almanahu smo lahko zasledili, da so v PKL sodelovala moštva s področja Pomurja, tam od Goričkega dela pa do roba Prlekije. Število sodelujočih ekip je doseglo deset, tako da smo začeli razmišljati o 1. in 2. Pomurski košarkarski ligi. Na žalost so takoj naslednje leto prišla črna leta za PKL saj je od 10 ekip ostalo le 6 ekip, nato pa je število ekip padalo iz leta v leto. Leta 2000 so v PKL po dolgem času nastopila več kot 3 moštva. V sezoni 2004/05 je v PKL sodelovalo že 6 ekip, dve sezoni kasneje (2006/07) pa že 7 ekip. V sezoni 2008/09 pa je bil v ligi ponovno uveden dvokrožen sistem, saj je nastopalo 8 ekip, kar je pomenilo 14 polnih krogov, v naslednji sezoni pa je spet nastopalo 7 ekip. V zadnjih letih v ligi nastopa 6 ekip, v sezoni 2019/20 pa jih bo spet 7.