Pri ZKD Lendava izšla že 4. izdaja zbornika Pobiralci rose

Že četrtič na pot, tako se glasi spremna beseda v zborniku Pobiralci rose – Literarni večeri 2016. V zborniku, ki so ga prvič predstavili v lendavski knjižnici v četrtek, 8. decembra 2016, so zajeti literarni prispevki iz 8. literarnih večerov iz leta 2016.

“Že četrto leto pripravljamo pot našemu zborniku. Ta pot je bila večkrat obdana tudi s kamni in trnjem, vendar smo uspeli te kamne zdrobiti, trnje pa posekati in na pot nasuti lepo podlago za izdajo našega zbornika. Vesela sem, da se vsi pogumni in veseli ljudje zbiramo na literarnih večerih in svoja čustva zlivamo na papir ter svoje občutke in doživetja delimo z drugimi. V teh štirih letih smo se dobro spoznali in v našo sredino povabili še kakšnega novega člana literata, ki je videl, da je naše delo smiselno in da v svoji okolici širimo le pozitivno energijo, ki nam daje moči za nova ustvarjanja, ne samo na literarnem področju, ampak tudi širše.

V zborniku lahko najdete različne zgodbe in pesmi, ki so jih napisali literati z območja občin Lendava, Črenšovci, Velika Polana, Murska Sobota, Radenci in še od kod. V zborniku se prepletajo štirje jeziki: slovenski, madžarski, hrvaški in srbski. Ta večnarodna skupnost nas združuje, nas navdihuje in nam pomaga, da postajamo vedno bolj odprti za ljudi in okolico. V sam prostor vnašamo lepoto narave, živali in ljudi, pa tudi otožnost, žalost in hrepenenje po ljubezni ter lepem in dobrem življenju,” je v uvodu novega zbornika zapisala predsednica ZKD Lendava, Danijela Hozjan.

Vsak literarni večer je bil prežet s temo na katero so literati pisali in izražali svoje občutke, mnenja in doživetja. Vsako leto se v literarno skupino vključujejo novi člani, ki prinašajo nov literarni val in svoj literarni duh. Vseh 21 literatov, ki so omenjeni v zborniku je ustvarjalo v slovenskem, madžarskem, hrvaškem in srbskem jeziku.

Skozi celo leto so literarne večere popestrile tudi razstave slik in fotografij, in sicer likovniki: Ludvik Žižek, Dana Štucelj, Elizabeta Tibaut, Marija Magdič, Jožef Hari, Mladen Palič, Marjana Kmet, Marija Šelih, Zorica Vinko in fotografije Tatjana Bogdan. Izdelki omenjenih avtorjev so tudi zbrani v letošnjem zborniku, ki obsega 159 strani v katerem je predstavljenih skupno 129 pesmi in 11 proznih besedil.

“Želimo, da bi postali Pobiralci rose stalnica v našem kulturnem prostoru, da bi se krog literatov razširil še s predstavniki mlajše generacije, tako da bi postalo književno ustvarjanje zares medgeneracijska domena,” zaključuje Hozjanova.

Zbornik v elektronski obliki >>