Preverili smo, kje od včeraj najugodneje napolniti rezervoar z gorivom

2. avgusta sta se vnovič spremenili novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa, medtem ko se ceni teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu še naprej oblikujeta prosto na trgu. Slovenci goriva po ugodni ceni več ne moremo točiti na sosednjem Madžarskem, ga pa lahko od včeraj na Hrvaškem.
Čeprav je cena nafte na svetovnih trgih padla, trenutno je za sodček potrebno odšteti okrog 90 dolarjev, to zaenkrat ne občutimo. Ima pa že od včeraj najnižje cene goriva Hrvaška. V Sloveniji imamo izven avtocest in hitrih cest naslednje cene goriva: 1,676 evra bomo odšteli za liter dizelskega goriva in 1,534 evra za liter neosvinčenega 95 oktanskega bencina. In kako je na Hrvaškem? Liter bencina po novem stane 11,30 kune (1,50 evra) za liter, dizel pa 12,14 kune (1,62 evra) za liter oziroma 0,66 kune (0,09 evra) manj. Cene pogonskih goriv na Hrvaškem so se nazadnje znižale pred dvema tednoma.

Med ukrepi, ki jih je za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela vlada, sta bila znižanje trgovske marže in trošarin na energente in električno energijo. Marža trgovcev je še vedno omejena na 0,65 kune (0,09 evra) za liter bencina in dizla. Pa bi se pri nas cene goriva lahko zvišale? 17. avgusta se namreč vrača prispevek za energetsko učinkovitost. Za dizelsko gorivo je višina prispevka s predlogom te uredbe 0,800 evrov, za motorni bencin pa 0,736 evrov, ne glede na to, ali je gorivo točeno na avtocestah ali na cestah izven avtocestnega križa.