Prenova dializnega odseka regijske bolnišnice

Meseca maja letos bo minilo 42 let, odkar je bil v Splošni bolnišnici Murska Sobota vzpostavljen dializni odsek. Število opravljenih dializ v zadnjih letih narašča, do sedaj pa so jih v vsej svoji zgodovini opravili kar 300.000. Vodstvo regijske bolnišnice ugotavlja, da je oddelek zastarel in potreben prenove, kar se bo tudi zgodilo.
Odsek za dializo je samostojna enota v okviru Internega oddelka. Je v prvem nadstropju prizidka med Internim in Kirurškim oddelkom. Delo trenutno poteka v dveh izmenah na 22 razpoložljivih hemodializnih mestih (18 dializnih mest je na negativni strani in 4 dializna mesta na pozitivni strani). Število bolnikov, ki so vključeni v program kronične dialize je 94, od tega jih je 90 na hemodializi in 4 na peritonealni dializi (podatki z dne 1. 6. 2020). 

Pred vrati je končno širitev oddelka, saj so prostori tesni in posodobitev opreme. Namesto 22 bodo lahko sprejeli 31 bolnikov, za investicijo pa bodo namenili 3,2 milijona evrov, kar 2,9 milijona evrov bo prispevalo Ministrstvo za zdravje. Z deli bo izbrani izvajalec pričel predvidoma v mesecu aprilu in če bo vse potekalo brez težav, bi lahko prve dializne bolnike v novih prostorih sprejeli še v letošnjem letu. Na odseku za dializo Splošne bolnišnice Murska Sobota skrbijo za paciente iz pomurske regije, izvajajo pa tudi  dopustniške hemodialize za bolnike iz drugih slovenskih dializnih centrov in  tudi za bolnike iz drugih držav ter za bolnike, ki so na rehabilitaciji po operacijah srca in ožilja.

Lansko leto so sicer opravili skoraj 15.000 dializ, v zadnjih petih letih pa se je število ljudi, ki tovrstno zdravljenje potrebujejo, povečalo za tretjino. Ta je do presaditve ledvic edina možnost preživetja tistega, ki potrebuje nove ledvice in je na čakalni listi. Na dializnem odseku vsakič sprejmejo za od 5 do 7 več bolnikov, kot jih predvidevajo normativi, že tako težke razmere pa je poslabšala še epidemija covida-19. Prostorska stiska je postala še večja, okužene bolnike sprejemajo v nočnem času, primanjkuje tudi osebja. Oskrba je tako bila veliko bolj zapletena in predvsem naporna.