Prenova blagovnice: Zgradba bo med deli odeta v potiskano gradbiščno folijo, a se je že zapletlo

Med prenovo blagovnice, katero je občina Lendava od zasebnega podjetja leta 2016 kupila za okrog 800 tisočakov, bo moč videti končno stanje po prenovi. Zgradba bo namreč odeta v potiskano gradbiščno folijo, ki bo pritrjena na gradbeni oder, za postavitev katerega pa izvajalec, čeprav bi moral biti, (še) ni izbran.
Eden izmed večjih arhitekturnih preureditev, kar se tiče zgradb v starem mestnem jedru, bo objekt nekdanje blagovnice, ki je predviden za razvoj kulturnih, turističnih, izobraževalnih in promocijskih vsebin Občine Lendava ter bo med drugim prenovljen za potrebe priprav na razpis za kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025. Občina Lendava je objekt takrat kupila za 795 tisoč evrov (z vključenim davkom na promet nepremičnin) od podjetja FINIMO, nepremičnine in storitve d.o.o. iz Murske Sobote, direktor katerega je Jožef Gomboc, najela pa je tudi dolgoročno posojilo v višini 800 tisoč evrov z odplačilno dobo 10 let.

Med obnovitvenimi deli bo objekt nekdanje blagovnice odet v potiskano gradbiščno folijo. Ta bo v barvah upodobila novo zunanjost objekta, podobno, kot je to bilo pri prenovi stavbe v kateri se danes nahaja madžarski konzulat. Folija bo nameščena na gradbeni oder, oboje pa bo postavil ustrezni ponudnik, a se je zapletlo že na začetku. Razpis je bil objavljen in končan v mesecu novembru, a se je zadeva po izboru ponudnika zapletla pri ceni, saj ta naj ne bi bila ustrezna -bila naj bi previsoka. Sledila je ponovitev razpisa, z novim ponudnikom pa pogodba še ni podpisana, kar pa v praksi pomeni, da začetka del letos, kot je to bilo načrtovano sprva, zagotovo ne bo. Gradbene odre, višine do 14 metrov, bi izbrano podjetje namreč moralo postaviti najkasneje do konca tega leta, za obdobje enega leta, z možnostjo podaljšanja.

Če torej še ostanemo pri financah, je neuradno znano, da naj bi po projektantskih ocenah obnova stala 4,8 milijona evrov brez davka in oprema dodatnih 1,5 milijona. Ob tem pa poznavalci opozarjajo, da se bo ta znesek zaradi ugodnih razmer na trgu za gradbince lahko povečal za petino. Stavba skupaj obsega 3.204 kvadratnih metrov, za knjižnico pa naj bi bila namenjena slaba tretjina površine.