Premik ure: Danes ponoči bomo prešli na poletni čas

V noči na nedeljo, ob 2. uri zjutraj, bomo premaknili urine kazalce za eno uro naprej in se poslovili od zimskega časa, na katerega smo prešli 25. oktobra 2020, ko sledi vnovičen premik ure. A premikanju urnih kazalcev bi morale biti zadnje ure, evropski poslanci so namreč že leta 2019 odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno letos, a kot kaže, se to še ne bo zgodilo.
Evropska komisija vsakih pet let objavlja razpored z datumi začetka in konca poletnega časa. Pri nas to ureja uredba o določitvi obdobja poletnega časa. Na vrata namreč že trka poletni čas. Prvi premik ure v letu 2021 se bo zgodil današnjo noč, ko bomo ob 2. uri zjutraj kazalce prestavili za eno uro naprej. S tem smo se poslovili od zimskega časa, na katerega smo prešli 25. oktobra 2020.

Premik ure je bil najprej vpeljan v Nemčiji in Avstriji leta 1916, kasneje tudi drugod, vendar se je po drugi svetovni vojni večinoma ukinil. V šestdesetih in sedemdesetih letih se je zaradi energetske krize marsikje ponovno vpeljal. Leta 2000 je EU sprejela tudi direktivo o poletnem času. Prehajanje na poletni čas je sicer v Sloveniji uredil že zakon iz leta 1983, sprejet zaradi naftne krize. Da pa vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo uro nazaj in zadnjo nedeljo v marcu za uro naprej smo dokončno določili leta 2006.

Premiku ure bi moralo letos odbiti, pa ne bo

Zadnje napovedi Evropske unije o ukinitvi premikanja ure govorijo, da tega ne bodo storili pred letom 2021. Po tej odločitvi pa je prišla še epidemija koronavirusa COVID-19, ki je prekinitev premikanja ali nepremikanja ure postavila na stranski tir.

Države članice se bodo, ko bo to vnovič aktualno, lahko same odločile za zimski ali poletni čas. In kako bi to naj bilo? Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru.

Marsikdo najverjetneje niti ne ve, da je v Sloveniji zimski čas tisti “pravi.”