Prekmurski trg v Ljubljani: Pričeli z nameščanjem spomenika

V drugi polovici lanskega avgusta je v Ljubljani zaživel Prekmurski trg. Slednjega so odprli 19. avgusta, v sklopu 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Ta se nahaja v križišču Poljanske ceste, Poljanskega nasipa in Rozmanove ulice, a ta do sedaj ni imel spomenika, z namenščanjem katerega so pričeli predvčerajšnjim.
V okviru praznovanj ob 100-obletnici združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so 19. avgusta lani zvečer v Ljubljani odprli Prekmurski trg, ki se nahaja v trikotniku med Poljanskim nasipom, Poljansko cesto in Rozmanovo cesto. Priložnostne slovesnosti so se udeležili visoki gosti, tudi predsednik Republike, Iz Mestne občine Ljubljana so takrat sporočili, da bo trg vzdolž Poljanskega nasipa krasil tudi spomenik, katerega so pričeli nameščati predvčerajšnjim. Tega so sicer nameravali postaviti že lani, da bi ga odkrili skupaj z otvoritveno slovesnostjo, a se načrti niso izšli.

Pogodba za izdelavo spomenika je bila podpisana šele julija lani, torej veliko prepozno, podoba spomenika pa je bila izbrana na podlagi anonimnega javnega natečaja. Zmagala je ideja akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča. Dobava materiala, izdelava in montaža spomenika bo ljubljansko mestno Občino stala okoli 137.000 evrov z vključenim DDV. Spomenik bi naj, po prvih ocenah bil kompletno nameščen do konca tega meseca. “O morebitnem svečanem odprtju bomo javnost pravočasno obvestili,” pa so sporočili iz ljubljanske mestne Občine.  Spomenik v dolžino meri 15 in v širino 5 metrov.

Prekmurski trg

Na zahodni strani trga so uredili tribuno, ki služi povezavi vseh nivojev javnega prostora v eno doživljajsko celoto. Rešuje povezavo med dvignjeno ploščadjo nad garažo stanovanjske stolpnice na Poljanski cesti in nižjim Ambroževim trgom ter proti zahodu spuščajočim se Poljanskim nasipom. Kaskadno spuščene stopnice oblikujejo nov javni prostor, ki se spusti na trg in odkriva prej skriti pogledi na arhitekturno in spomeniško dediščino Plečnikovih zapornic, palače Cukrarne, Hrenovega spomenika in širšega okolja Šempetra in Poljanske ceste. Nova ploščad s svojo usmerjenostjo proti vzhodu ponuja scenografski pogled preko spomenika k zapornicam, s čimer sicer v korito skrita reka postane prisotna tudi na nivoju parka/trga.

Hrenov križ, najstarejši javni spomenik v Ljubljani, v bližnjem nasadu divjih kostanjev, je dobil primerno artikuliran odgovor, saj novi trg skupaj z enotno tlakovanim križiščem nudil povsem drugačno sliko tega predela. Tribuna iz velikih prefabriciranih elementov bo bo skupaj s ploščadjo služila tudi kot avditorij za poletne predstave v bližini Ljubljanice ali kot zunanji programski podaljšek muzeja sodobne umetnosti v Cukrarni.

Likovno rešitev spomenika so izbrali z javnim anonimnim natečajem, na katerem je strokovna komisija izbrala predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča. Likovno kakovostna zasnova, ki vključujoče nagovarja gledalca z razporeditvijo posod od posameznih do tistih, ki povezane simbolizirajo skupnost. Zgodba združevanja je nakazana v prehodu med Prekmurjem in matično domovino v podstavku rešitve. Celota deluje kot mozaik, ki je dvignjen od nivoja tal. Močna je simbolika slovanske lončenine, ki se kot prispodoba lončarskega sejma razvije po robu trga. Prednost skulpture je tudi v tem, da človek lahko vanjo vstopi in jo doživi telesno.