Prekmurje z novo vinsko kraljico

Društvo Gaj, vinogradniško in turistično društvo iz Filovcev, je med tamkajšnjimi vinogradi pripravilo prireditev, na kateri so imenovali že enajsto prekmursko vinsko kraljico. Naziv je pripadel Špeli Casar iz Filovcev.

Špela Casar iz Filovcev je nasledila deseto pomursko vinsko kraljico, Tamaro Casar. Špelo sta imenovala predsednik omenjenega vinogradniško-turističnega društva, Jožef Tratnjek in vitez vina ter dobrovniški župan, Marjan Kardinar. Naloga vinske kraljice je promovirati vseh dvanajst vinogradniških društev z območja Prekmurja, njihova vina in zastopanje interesov teh društev.

Špela zase pravi, da je bila skorajda rojena med vinogradi, saj kot pravi, so prav Filovci znani po svojih treh gričih. Vinogradništvo se v družini Casarjevih prenaša iz roda v rod, začenši z njenim dedkom, kasneje starši in sedaj z njo, kot novo generacijo.

Špelo je na ta laskavi izbor prijavilo prav domače vinogradniško in turistično društvo, da pa sedeš na stolček prekmurske vinske kraljice pa je potrebnega tudi kar nekaj znanja o vinu in o vinogradništvu. Vprašanja na preizkusu namreč prihajajo iz turizma, vinogradništva in tudi kmetijstva. Prireditev se je odvijala minulo soboto, ko so med drugim odprli vrata prenovljene vinske zidanice društva.