Prekmurje, Štajerska in del Koroške: V register nesnovne kulturne dediščine vpisana pridelava bučnega olja

Register kulturne dediščine je osrednja zbirka podatkov o dediščini v Sloveniji. Ministrstvo za kulturo ga vodi zaradi informacijske podpore izvajanju varstva dediščine, namenjen pa je tudi predstavljanju in raziskovanju dediščine ter vzgoji, izobraževanju in razvijanju zavesti javnosti o dediščini.
Bučno olje je pomemben del kulinarične tradicije na Štajerskem in v Prekmurju ter delu Koroške. V preteklosti je bilo bučno olje bolj dodatek jedem, v sodobnosti pa se je njegova uporaba razširila, zato je postalo cenjen in iskan regionalni izdelek. Rabo in pridelavo bučnega olja povezujejo s turizmom, promocijo in trženjem turističnih krajev v severovzhodni Sloveniji, kjer nastajajo novi proizvodi z bučnim oljem.

Znanje o pridobivanju bučnega olja kot delu kulturne dediščine Štajerske in Prekmurja je pomembno za razumevanje lokalne in regionalne identitete. Prebivalci Štajerske in Prekmurja ga razumejo kot pomemben znak svoje kulture in tradicije, ki jih loči od drugih regij. Nekoč manj cenjena sestavina vsakodnevnih jedi in živilo revnejšega kmečkega prebivalstva sta v novejšem času postala pomemben del gospodarskega razvoja severovzhodne Slovenije, kjer je tudi pomemben del regionalne identitete.

Bučno olje sodi med značilne sestavine štajerske in prekmurske kulinarike, v kateri ga uporabljajo predvsem za beljenje, manj za pripravo jedi. Tako kot v preteklosti z njim še danes belijo kislo in sladko zelje, jedi iz stročnic in okopavin ter različne vrste solat. Priljubljene so fižolova, krompirjeva ali zeljna solata z bučnim oljem, črna redkev, čebula, paprika in paradižnik z bučnim oljem ipd. V bučnem olju tudi cvrejo jedi, na primer postrvi, jajca in meso. Sodobni kuharski mojstri iz Štajerske in Prekmurja so razvili recepte za pripravo novih glavnih jedi in sladic z bučnim oljem, ki prispevajo k pestrosti gostinske ponudbe na tem območju in k zanimivejši in privlačnejši turistični ponudbi.

Nove proizvode z dodatki bučnega olja ponujajo v nekaterih oljarnah. Bučno olje se vse bolj uveljavlja v gastronomiji drugih slovenskih pokrajin. V rabi pa je tudi zaradi zdravilnih učinkovin, na primer zaradi blagodejnega delovanja pri težavah s kožo, boleznih mehurja in prostate ter srca in ožilja.