Preklic velike požarne ogroženosti naravnega okolja

Velika požarna ogroženost naravnega okolja je bila razglašena 20. marca 2020 in je veljala za območje celotne države. Trajala je mesec in pol, ter bila včerajšnji ponedeljek preklicana, ko so to sporočili iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
“Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju, Uprava za zaščito in reševanje s 4. majem 2020 razglaša prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene od 20. marca 2020 na območju celotne države. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta od z dnem prenehanja velike požarne ogroženosti naravnega okolja prenehala izvajati poostren nadzor,” so včeraj dopoldan sporočili iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni organi so v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.