Preiskovalna dejanja na območju PU Maribor in PU Murska Sobota

Policija je danes zjutraj odvzela prostost dvema osumljenima osebama in ju pridržala zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Neuradno naj bi šlo ta primer “Štajerske varde,” preiskovalna dejanja pa se izvajajo tudi na območju PU Murska Sobota. Po neuradnih informacijah je med pridržanimi tudi samooklicani poveljnik Štajerske varde, Andrej Šiško.
Danes zjutraj so kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave začeli z izvajanjem petih hišnih preiskav stanovanjskih objektov in vozil. Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku so odvzeli prostost in odredili pridržanje dvema osumljenima osebama. Operativne aktivnosti izvaja 40 kriminalistov.

Preiskovalna dejanja se izvajajo na območju PU Maribor in PU Murska Sobota s ciljem zbiranja dokazov in zavarovanja sledov storitve kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve po členu 359/I KZ-1, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1 in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po čl. 186/I KZ-1.

Zborovanje, neuradno naj bi šlo za primer “Štajerske varde,” je potekalo v Apačah

Kriminalisti izvajajo 5 hišnih preiskav stanovanjskih objektov, predkazenski postopek usmerja mariborsko državno tožilstvo. V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden, zato pozivajo vse osebe, ki bi karkoli vedele o tem dogodku, da se oglasijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 12 00.