Preiskava kaznivega dejanja umora in samomora zaključena

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Bojan Rous je na novinarski konferenci predstavil podrobnosti kriminalistične preiskave kaznivega dejanja umora in samomora.
Čeprav se je umor, 46-letne Anite Varga in samomor njenega soseda, 59-letnega Stanislava Gergoreca iz Tišine pri Murski Soboti, pripetil že 30. septembra letos, je šele sedaj končana kriminalistična preiskava tega žalostnega dogodka.

Vodja SKP PU Murska Sobota Bojan Rous je dejal, da je celotna preiskava dogodka v Tišini z dne 30.9.2018 potekala v smeri potrditve suma storitve kaznivega dejanja umora in samomora. Zgodilo se je omenjeno nedeljo, zadnji dan septembra, ko so policisti ob 19.25 uri, s strani reševalne ekipe NMP ZD Murska Sobota bili obveščeni, da so prejeli klic, da so v naselju Tišina našli mrtvo žensko, pri čemer ni bil znan vzrok smrti. Na kraj so odšli kriminalisti in policisti PU Murska Sobota, ki so zavarovali kraj dejanja. Na kraj je prišla tudi dežurna preiskovalna sodnica, Natalija Husar Goldinskij, ki je opravila ogled kraja in dežurna državna tožilka Janja Rogan, ki je bila navzoča pri ogledu kraja kaznivega dejanja. Preiskovalna sodnica je odredila sodno obdukcijo, katero je opravil Inštitut za sodno medicino v Ljubljani.

“Na podlagi zbranih obvestil in opravljenem ogledu kraja dejanja ter zavarovanih sledov na ogledu kraja dejanja, so obstajali utemeljeni razlogi za sum, da je dejanje storil osumljen 59- letni sosed. V tej zvezi so kriminalisti naslednji dan na podlagi pridobljene odredbe Okrožnega sodišča, opravili hišno preiskavo pri osumljenem in odkrili ter zasegli predmete, ki so bili pomembni za kazenski postopek. Zaseženi predmeti so bili poslani na Nacionalni forenzični laboratorij, kjer je bilo izdelalo poročilo o preiskavi z mnenjem.

Na podlagi vseh zbranih obvestil in pridobljenega poročila z mnenjem s strani Nacionalnega forenzičnega laboratorija je nesporno potrjeno, da je dejanje storil osumljen sosed, ki se je 30. septembra v popoldanskem času predhodno po telefonu najavil k 46-letni žrtvi na kavo. Ugotovljeno je bilo, da je med tem med njima, po vsej verjetnosti, prišlo do spora, pri čemer je osumljeni iz ljubosumja z nožem štirikrat zabodel oškodovanko, ki je zaradi vbodnih ran umrla na kraju dejanja.

Osumljeni je po storitvi opisanega dejanja odšel domov in v nadaljevanju na podstrešju svoje stanovanjske hiše storil samomor z obešanjem.

Kriminalisti SKP PU Murska Sobota bodo v zvezi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora 1. odstavku 116. člena KZ-1, na škodo pokojne oškodovanke ter samomora osumljenega na ODT v Murski Soboti podali poročilo po 10. odstavku 148. člena ZKP.

Policisti smo s preiskavo zavrnili informacije, ki so se v času preiskave razširile, da bi bila lahko tretja oseba možni storilec.”