Preiskal hotelsko sobo: Pogojna obsodba, ker se je pokesal in zapustil “grdo družbo”

Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin, je po hitrem postopku, že na predobravnalnem naroku, končal kazensko zadevo zoper madžarskega državljana, 33-letnega očeta 4-mesečnega otroka, Riharda Nagyja.
Višji državni tožilec Drago Farič je namreč Madžaru očital kaznivo dejanje velike tatvine, ki pa ni bila dokončana. Po presenečanju prisotnih na sodišču, da je Nagy sploh prostovoljno prišel na sojenje v Slovenijo, je slednji preko svoje zagovornice, odvetnice Irma Hrelja Csaszar iz Lendave, priznal očitano kaznivo dejanje. In ker je imel veliko olajševalnih okoliščin, kot so skrb za nezaposleno ženo in majhnega otroka, nekaznovanost, priznanje krivde, ter nedokončanje kaznivega dejanja, mu je tožilec Farič predlagal pet mesečno zaporno kazen, pogojno na leto dni.

S takšno sankcijo se je strinjala tudi njegova zagovornica Irma Hrelja Csaszar, a je sodišču predlagala, da njenega varovanca oprostijo stroškov sodnega postopka, ker da prejema skromno plačo, okoli 500 evrov in bi bila ogrožena eksistenca njega in njegove družine. “Po dogodku se je moj klient močno spremenil, saj se je poročil in ima majhnega otroka, torej se je odločil za družinsko življenje. Ni več povezan s prejšnjo družbo, ki je kriva za njegova početja,” je dodala odvetnica. S predlogi se je strinjal tudi sodnik Branko Palatin, ki je izrekel predlagano sankcijo, oprostil pa ga je plačila sodnih stroškov, s tem, da bo svojo odvetnico vseeno plačal sam. Sodba je sicer takoj postala pravnomočna, saj se je Nagy, z lastnoročnim podpisom odpovedal pritožbi.

Tožilec Drago Farič je sicer obtoženemu očital, da si je hotel prilastiti tujo stvar, ker je 11.2.2017 v Biotermah Mala Nedelja, vlomil v hotelsko sobo, kjer sta bivala slovenska turista Roman in Geni Ciglar iz Gabrovke pri Litiji. Tam je iskal denar in druge vrednejše stvari, katerih pa ni našel, oziroma ničesar ni vzel, saj je bil pri dejanju zaloten in je zbežal iz sobe tako, da je njegovo dejanje ostalo pri poskusu, kar je dodatno olajšalo njegovo krivdo.