Prehod na zimski čas: Ure bomo premaknili nazaj

Ker se poletni čas poslavlja, bomo današnjo noč ob tretji uri zjutraj, urine kazalce premaknili za eno uro nazaj. V Sloveniji uro prestavljamo zaradi evropske direktive o ureditvi poletnega časa, ki pa bo v veljavi še največ eno oz. dve leti, odvisno, kako se bodo posamezne države članice odločile.
Konec obdobja poletnega časa je zadnjo nedeljo v oktobru, in sicer ob 3. uri po poletnem času, ko se ura prestavi za eno uro nazaj. Obdobje poletnega časa pa se začne zadnjo nedeljo v marcu ob 2. uri po srednjeevropskem pasovnem času tako, da se ura prestavi za eno uro naprej.

Leta 2000 je EU sprejela tudi direktivo o poletnem času. Prehajanje na poletni čas je sicer v Sloveniji uredil že zakon iz leta 1983, sprejet zaradi naftne krize. Da pa vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo uro nazaj in zadnjo nedeljo v marcu za uro naprej smo dokončno določili leta 2006.

Bo kmalu premikanju ure odbilo zadnje?

Evropska komisija je, spomnimo, na podlagi javnega posvetovanja, na katerem se je 84 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno, predlagala ukinitev poletnega oziroma zimskega časa. Članice naj bi se nato same odločile glede tega, kateri čas bodo imele. Premikanju ure bo zadnje odbilo leta 2020 oz. 2021. Odvisno od države članice.

Rezultati vprašalnika objavljenega lani, v okviru katerega je več kot 4,6 milijona Evropejcev podalo mnenje o ureditvi poletnega časa, so pokazali, da je velika večina Evropejcev proti premikanju ure. Po neuradnih podatkih se je 80 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno. Članice naj bi se sicer same odločile glede tega, kateri čas bodo imele.