Prehajanje občinskih meja ostaja prepovedano, 1. maj brez piknikov in kresov

“Ker bi ob prvomajskih praznikih lahko pričakovali veliko gibanja prebivalstva, smo v luči dejstva, da epidemija po znanih podatkih še tli in da podatkov nacionalne presečne raziskave še nimamo, priporočili podaljšanje obstoječih ukrepov,” so sporočili iz Vlade.
“Vlada Republike Slovenije se je na petkovi dopisni seji seznanila s strokovno oceno posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti prepovedi iz Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin in odločila, da se ti ukrepi oziroma prepovedi še naprej uporabljajo,” so sporočili minuli petek. To torej pomeni, da prehajanje občinskih meja ostaja prepovedano, 1. maj pa ostaja brez tradicionalnih piknikov in kresov.

Na policiji so ob tem že napovedali, da bodo v teh dneh preverjali, ali med občinami res potujejo samo tisti, ki spadajo v izjeme. Tiste, ki bodo zaradi malomarnosti ali ignorance kršili odlok oz. zakon o nalezljivih boleznih, bodo poslali nazaj ali jih prijavili zdravstvenemu inšpektoratu, če bodo ocenili, da to ne zadostuje, so sporočili. “Prirejanje piknikov v naravi ne sodi med izjeme, ki bi jih določal omenjeni vladni odlok. Tudi plaža ni javni park ali sprehajalna površina, kjer bi bilo prirejanje piknikov dovoljeno. Sprehajanje posameznikov po sprehajalnih poteh pa je, ob upoštevanju varne razdalje, dovoljeno,” so sporočili iz policije.

Policisti vsem, ki so sicer zvesti praznični tradiciji pokanja s karbidom in možnarji, svetujejo, da se letos temu raje odpovedo, saj bi lahko zaradi poškodb ob neprevidni uporabi dodatno obremenili zdravstveni sistem in povečali možnosti za okužbe. Tudi kurjenju kresov se bo treba letos odpovedati, saj je od 20. marca za celotno državo razglašena velika požarna ogroženost. Policija državljanom, ki se bodo med prazniki odpravili od doma, še svetuje, naj dom ustrezno zavarujejo pred vlomilci.

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter pokomentiral aktualno stanje v zvezi z novim koronavirusom in zapisal, da se po vseh dostopnih podatkih Slovenija uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo. “Včeraj je delovna skupina vlade RS ob sodelovanju strokovnjakov Ministrstva za zdravje podrobneje preučila stanje doma in v soseščini ter oblikovala predlog možnih dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov za mesec maj in junij 2020,” je zapisal premier.