Predstavili že 24. hotiške Ribiške dneve

Turistično društvo Hotiza je včerajšnji popoldan na Hotizi pri “Brodarski hiši” turističnega društva, ki se nahaja ob cesti proti mejnemu prehodu, prisotnim novinarjem predstavilo letošnjo prireditev Ribiški dnevi, ki se bo letos odvila že štiriindvajsetič.
Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom “Življenje ob reki Muri” pa lahko obiskovalci spoznajo tudi življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri, z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na “hotiški način.” Prireditev poteka vsako leto tretji vikend v juliju.

Prireditev se bo letošnje leto odvila že štiriindvajsetič. Poleg najbolj prepoznavnega dela programa, to je večerni del, kjer na svoj račun vsako leto pridejo ljubitelji domače glasbe in glasbe čez Muro, je prireditev obogatena z vrsto spremljevalnimi dogodki, ki se pričnejo odvijati že vsaj dober teden dni pred samim začetkom prireditve. To je tekmovanje ribičev in pohod z baklami -dogodka sta se že odvila minuli vikend, na sporedu je bila še mednarodna likovna kolonija, danes zvečer pa se bo prav tako pri “Brodarski hiši” odvila okrogla miza o sobivanju z bobri, ki so naravo ob reki Muri v zadnjih letih nedvomno zelo obogatili.

Na novinarski konferenci so prisotni Stanislav Gjerkeš, predsednik organizacijskega odbora prireditve, Igor Köveš, predsednik Turističnega društva Hotiza in ostali člani organizacijskega odbora spregovorili o pomenu prireditve “Ribiški dnevi,” ki ima že stoletno tradicijo, je bilo moč slišati, a ne v taki obliki kot jo poznamo danes. “Na Hotizi so praktično vsi dogodki že od nekoč bili povezani z reko Muro, ob reki Muri pa so se vedno tudi odvijali,” je bilo moč slišati s strani organizatorjev prireditve. Prireditev “Ribiški dnevi” na Hotizi je ena večjih turistično-kulturnih prireditve v občini Lendava in ena izmed večjih kulinaričnih prireditev v Pomurju, na kateri se strežejo ribe iz reke Mure, pripravljene na tradicionalni “hotiški” način, katerega recept sega v daljno zgodovino hotiških ribičev. Dokaz za to je, da vsako leto, v treh dneh, postrežejo krepko čez tono rib.

“To, da se bodo ribiški dnevi letos spet zgodili, je ponos Hotize in vseh Hotižanov, saj je v to vloženo ogromno prostovoljnega dela, dobre volje, dobrih odnosov in seveda zabave. Na prireditvi, tako kot vsako leto tudi letos pričakujejo od 7.000-10.000 ljudi iz celotne Slovenije, sosednje Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Prireditev bo povezovala stare in mlade, ljubitelje dobre glasbe, hrane in pijače, ljubitelje ribištva in ribolova, zgodovine Hotižanov, znamenitosti, ljubitelje umetnosti in tako prispevala k medgeneracijskemu sodelovanju. Vstopnine ni,” so zaključili organizatorji.

Program: