Predstavili nove ukrepe za naslednjih 14 dni, večina jih prične veljati v soboto, pouk še naprej preko spleta

Na današnji popoldanski novinarski konferenci, ki se je pričela nekaj minut čez 17. uro, so po redni seji vlade RS predstavili ukrepe za prihajajočih 14 dni ter med drugim razkrili, da bi prva cepljenja lahko opravili že v drugi polovici decembra. “Teh 14 dni bo potrebno potrpeti, ker je to nujno in ker je to edina pot,” je dejal minister za zdravje, Tomaž Gantar.
Minister za zdravje, Tomaž Gantar je uvodoma dejal, da so okužbe s covid-19 v porastu v vseh državah Evrope in da je v Sloveniji 28 odstotkov testiranih pozitivnih. “Vsakodnevno število hospitaliziranih je okrog 20, težava je tudi visoko število okužb med zdravstvenimi delavci, vedno več pa je okužene tudi starejše populacije. Statistično gledano je okužen vsak 22 prebivalec Slovenije, ukrepi pa so delno uspešni,” je poudaril. Novi ukrepi bodo veljali 14 dni, za tem sledi kontrolirano sproščanje.

Šole in vrtci bodo zaprti na enak način, pouk bo še naprej potekal preko spleta, vrtci ostajajo odprti za nujne primere. V zaprtih prostorih lahko trenirajo le profesionalni športniki, ponovno bo ustavljen javni prevoz, zaprte bodo šole vožnje, taksi službe pa bodo lahko delovale. Upravne enote bodo izvajale najnujnejša opravila, vulkanizerji in dimnikarji bodo lahko svoje delo opravljali brez omejitev. Vsi omenjeni ukrepi bodo pričeli veljati v soboto.

Ukrepi s področja gospodarstva bodo pričeli veljati v ponedeljek. Proizvodna industrija lahko deluje brez omejitev, odprta bodo lahko le nenaseljena gradbišča, trgovine s prehrambenimi izdelki, lekarne, pošte in banke.

Zbiranje največ šestih ljudi več ne bo dovoljeno, izjema bo veljala le za osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu, ali so družinski člani, izjema pa bo veljala tudi za naloge, pomembne za izvajanje nalog države. Za spremembo bo sklenitev zakonske zveze odslej dovoljena, omejitev gibanja med občinami ostaja.

“Črtali smo kar nekaj izjem – da so ljudje lahko hodili na vikende ali plovila v roku 48 ur brez negativnega testa in karantene. Te izjeme ni več. Prav tako ni izjeme, ki je dovoljevala, da potujete na vaše zemljišče zaradi poljedeljskih opravil – ni več možnega vračanja brez testa ali karantene. Črtali smo dikcijo, ki je dovoljevala obiske ožjih družinskih članov v roku 72 ur, to je dovoljeno samo še znotraj EU oziroma schengna. Po domače: preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ni več dovoljeno,” je pojasnil Hojs.