Predstava Učene ženske v Lendavi napolnila Gledališko in koncertno dvorano

Minulo nedeljo, na predvečer župnijskega praznika zavetnice sv. Katarine, je na odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava nastopila gledališka skupina Škofijske gimnazije in Dijaškega doma Antona Martina Slomška iz Maribora. Dijakinje in dijaki so pod režisersko taktirko dr. Ivana Štuheca odigrali Molierovo komedijo Učene ženske. Ob tej priložnosti so članice Karitas Lendava za vse obiskovalce prireditve pripravile bogato pogostitev.
Molierova komedija Učene ženske je v originalu v petih dejanjih. Za aktualno uprizoritev se je besedilo skrajšalo in strnilo v tri dejanja. Stari Vidmarjev prevod je edini, s katerim razpolagamo v slovenskem jeziku, zato je bil poseg v jezik nujen zaradi razumljivosti besedila.

Komedija omogoča uprizoritev zanimivih ženskih in moških likov, vse pa se vrti okrog poroke ene od dveh hčera meščana Konrada. Z ženo Salome imata popolnoma različne interese in pogled na življenje. To se odraža tudi v odnosu do hčera in njunih življenjskih usmeritev. Oče Konrad je dobrohoten uživalec življenja, žena Salome pa emancipirana filozofinja. Na svoji strani ima hčerko Svetlano in moževo sestro Diano, Konrada pa podpirata brat Viktor in kuharica Martina. Dogajanje se plete okrog poroke hčerke Hane in njenega izvoljenca Jakoba, ki ima konkurenta v pesniku Borisu. Komični zapleti pripeljejo do srečnega konca.

Komedija je postavljena v Ljubljano (v originalu je Pariz) in posodobljena, kolikor je bilo to pri obstoječem prevodu možno. Njena vsebina je aktualna, saj na komičen način prikaže moške in ženske karakterje, ki jih je tudi danes toliko različnih in so takšni, kot so bili v Molierovem času.