Predsednik republike v Občini Razkrižje

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je predvčerajšnjim udeležil glasbeno-literarne prireditve, namenjene obeležitvi mednarodnega dneva maternega jezika, ki jo Občina Razkrižje prireja v sodelovanju z Osnovno šolo Janeza Kuharja Razkrižje.

Uvodoma je zbrane pozdravil Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje, ki se je zahvalil predsedniku republike, da je kot prvi predsednik v samostojni Republiki Sloveniji obiskal Razkrižje ter ob tem prepoznal sporočilno vrednost današnje prireditve: “S prireditvijo spoštujemo svoj materni jezik, a hkrati sporočamo, da cenimo in spoštujemo vse jezike drugih narodov in narodnosti. Predsednik republike se je županu zahvalil, da so tako imenitno umestili v slovesno in pomembno praznovanje mednarodnega dne, ki je v teh krajih postalo že tradicionalno in s svojim sporočilom sega daleč preko občinskih meja.

Naš materni jezik, slovenski jezik, je sveti gral našega naroda. Slovenci smo narod predvsem zahvaljujoč jeziku,” je dejal predsednik Pahor in spomnil, da letos slavimo leto reformacije, 500 (petsto) let od usodnih, a pozitivnih posledic reformacije. “S Trubarjem smo dobili jezik in zasadili korenine naše nacionalne zavesti. Ko smo se oblikovali v lastno državo, pa smo iz naroda postali nacija. Slovenski jezik in njegova čudovita dvojina sta središče naše narodne identitete.”

V nadaljevanju je predsednik Pahor spregovoril tudi o aktualnih slovensko-hrvaških odnosih: “Že nekaj mesecev opažam krhanje političnega zaupanja med uradno Ljubljano in uradnim Zagrebom. To ni dobro in ne bo koristilo nikomur. Zelo je pomembno je, kako bo v tem smislu z uveljavitvijo odločitve Arbitražnega sodišča.

DSCN6557[1]

Glede na Arbitražni sporazum in točko 7b, sta obe državi dolžni v šestih mesecih uveljaviti odločitev sodišča o meji. Obe, tudi Hrvaška, ki je najavila izstop iz te mednarodne pogodbe. Res je prišlo do neprimernega komuniciranja s sodnikom, vendar je sodišče po tem ocenilo, da to ni bil tako hud prekršek, da bi prekinilo svoje delo. Ocenilo je, da je sporazum o arbitraži navdihoval “plemenit cilj (noble goal)”, da se po mirni poti uredi občutljivo meddržavno vprašanje meje.Prizadeval si bom za čim boljše odnose med državama in da bi v skladu z odločitvijo sodišča po mirni poti določili mejo. Alternative ni, sploh pa ne dobre. Ne želim si, da bi se Slovenci in Hrvati znašli v taki popolni paralizi in izolaciji kot je bilo to leta 2009. Takrat, ko je bilo najhuje, smo oboji spoznali, da tako ne gre naprej in smo v korist obeh strani sklenili sporazum. Treba ga je spoštovati in s tem rešiti problem meje, dobrososedskih odnosov in miru ter varnosti.”

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor županu Ivanušiču v luči praznovanja 25. obletnice naše države poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo, v znak hvaležnosti, da v lokalnem okolju spodbuja razvoj, med ljudmi pa goji in neguje strpnost ter dialog.