Predsednik republike v Gornji Radgoni: “Slovenke in Slovenci smo sposobni velikih ravnanj”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v nedeljo udeležil osrednje prireditve ob 25. obletnici dogodkov osamosvojitvene vojne v Pomurju ter odhoda zadnjega vojaka JLA iz Gornje Radgone. Predsednik Pahor je položil venec k spominskemu obeležju “Nikoli več” ter zbrane tudi nagovoril.

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike spomnil, da je v luči 25. obletnice odločitve državljank in državljanov na referendumu za samostojno in neodvisno državo ter 25. obletnice njene razglasitve obiskal številne slovesnosti, kjer je spregovoril o pomenu enotnosti in medsebojnega sodelovanja.

“Narodna enotnost ni bila vselej odlika našega naroda, saj smo izkusili tudi narodno razklanost. Zlasti mladi ljudje, ki niso bili življenjske priče obojemu, naj vedo, da smo Slovenke in Slovenci sposobni velikih ravnanj. Na naša ravnanja so lahko ponosni in samozavestno gledajo v prihodnost,” je dejal predsednik republike. V nadaljevanju govora je opozoril na izzive, ki nas čakajo v prihodnosti, čeprav danes težko ocenimo kdaj se bomo z njimi soočili. A slutiti je, tako predsednik Pahor, da znova prihaja čas, ko bomo kot narod in država poklicani v presojo: kaj je naš nacionalni interes in kaj želimo glede naše prihodnosti – slovenske in evropske: “Želim vas spodbuditi, da o tem razmišljamo skupaj. Da se o razlikah, ki jih občutimo med nami, pogovarjamo in se na te prelomne čase pripravljamo,” je dejal predsednik republike in poudaril pomen enotnosti v iskanju odgovorov, saj je “Slovenija med narodi in državami, ki v Evropi gradijo mir, varnost in blaginjo”. Zato je po njegovem mnenju še kako pomembno, da bomo te procese razumeli, se o njih sporazumeli in o njih enotno tudi odločali. “Razumeti moramo to fascinantno dejanje izpred petindvajsetih (25) let, ko smo enotni dosegli razglasitev Republike Slovenije, jo ubranili in dosegli, da so jo mednarodno priznali. Takrat smo imeli jasno določen cilj in smo se o njem enotno strinjali. Tudi v prihodnje nas bo do enotnosti pripeljalo samo sodelovanje,” je govor zaključil predsednik republike.

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike Stanislavu Rojku, županu Občine Gornja Radgona, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike: “Pred petindvajsetimi (25) leti smo razlike pustili za seboj in v ospredje postavili tisto, kar nam je skupno. Krepimo še naprej vse, kar nam je skupnega in kar nas povezuje.”

Nedeljska slovesnost je ena izmed prireditev ob obeleževanju dogodkov 25. obletnice desetdnevne vojne, nad katerimi je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik Republike Slovenije.

Foto: Anže Malovrh / STA
Članek: Predsednik.si